fbpx
5.1 C
София

Китайската космическа сонда Чанъе-4 се подготвя за кацане на обратната страна на Луната

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайският космически апарат Чанъе-4 влезе в работна орбита около Луната. Орбитата е елиптична с периселен 15 километра и апоселен 100 километра. За достигане на предварително определената орбита са направени две малки корекции на траекторията.

Китайското национално космически управление (CNSA) съобщи, че е извършена проверка на връзката между Чанъе-4 и сателита-ретранслатор Цюецяо, с помощта на който ще се осъществява връзката със Земята. Извършена бе проверка на всички прибори и далекомери, необходими за успешното кацане на космическия апарат. CNSA обяви, че кацането ще се осъществи в идния четвъртък.

Кацането на обратната страна на Луната е сложна задача, понеже няма директна видимост със Земята и се налага използването на сателит-ретранслатор. Това е Цюецяо, който се намира в точката на Лагранж на системата Земя-Луна.

Роувърът трябва да кацне в един от най-малко изучените региони на Луната. Той разполага с научна лаборатория и мощен радар, с който ще изучава вътрешността на сателита. На борда се намира алуминиев контейнер със семена на синап, картофи и яйца на копринени буби. Идеята е от яйцата да се излюпят буби, произвеждащи въглероден диоксид, докато картофите и синапа отделят кислород чрез фотосинтеза. По този начин те могат да създадат съвсем опростена екосистема на Луната.

Чанъе-4 се превежда като „Великият поход-4“. Китай пристъпва към следващия велик поход.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини