Китайската станция Тянгун-2 изгоря в атмосферата на Земята

0
1134

Китайската орбитална космическа станция Тянгун-2 приключи своята работа и извърши планирано слизане от орбита. На 19 юли в 15:06 часа наше време станцията навлезе в атмосферата на Земята и се разруши в плътните въздушни слоеве над южната част на Тихия океан между Нова Зеландия и Чили. Малки фрагменти, които не успяха да изгорят напълно, паднаха в океана – съобщи китайската космическа агенция.

Тянгун-2 бе изведена в околоземна орбита на 15 септември 2016 година с помощта на ракетата носител Чанчжен-2Ф и стана втората китайска орбитална станция. Нейната дължина бе 10,4 метра, диаметърът на нейната основна част бе 3,35 метра, като масата бе 8,6 тона. Двете слънчеви батерии на космическата лаборатория бяха с дължина 18,4 метра.

Станцията прие първия китайски товарен космически кораб Тянчжоу-1, който три пъти се скачва с нея в автоматичен режим, след което извърши зареждане на станцията. По този начин Китай усъвършенства своите технологии за осъществяването на подобни операции при изграждането на голяма модулна космическа станция. Тянгун-2 работи в продължение на над 1000 дни, въпреки че бе проектирана за 2 години работа в космоса.

През месец юни тази година Тянгун-2 извърши редица маневри за подготовка на слизането от орбита и приключване работата на орбиталната станция. Траекторията бе коригирана по такъв начин, че да се изхвърлят двигателите и да се намали нейното тегло. Мисията приключи без проблеми.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за