Китайският квантов сателит бе изведен в орбита преди две години. Оттогава с негова помощ бяха проведени редица експерименти, а през лятото на миналата година спътникът успя да предаде информация към три наземни станции на разстояние хиляда километра една от друга.

Тези дни китайските физици поставиха нов рекорд, обменяйки данни по защитен канал между австрийския град Грац и китайския Синин. Разстоянието между градовете е над 7000 километра.

Разработчиците съобщиха, че целта на експеримента е именно демонстрацията на работоспособността на тази мрежа. Първоначално информацията бе прехвърлена в едната посока, а след това обратно. Това означава, че съвсем скоро китайските специалисти ще създадат междуконтинентална квантова мрежа за обмен на свръхзащитена информация.

Сателитът се използва за реализацията на протокола на квантовото разпределение на ключовете между станциите. Инсталираната на спътника апаратура чрез принципите на квантовата механика създава ключа за обмена на информацията за всяка една от наземните станции. При обмена на данните сателитът е междинно звено, което извършва необходимите логически преобразувания на данните в съответствие със секретния ключ.

Излъчено е 4,43 KB изображение на китайски философ с и 4,9 KB снимка на германски физик. Скоростта е около 80 KB/s.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
КольоКалинмокоуillko Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Калин
Калин

Уххх, така както сте написали статията, нищо не се разбира. И „информацията бе прехвърлена“ е крайно некоректно. Цялата концепция се базира на ефекта на „Quantum entanglement“. Да го наречем – ако имаме две „синхронизирани“ частици, промяната в състоянието на едната _мигновенно_ води до промяна в състоянието на другата. Информацията за тази промятна не се „прехвъля“. Не изминава разстоянието от едната до другата частица. Важно е да се разбере – става мигновенно. Наример, ако са необходими 20 мин за радио сигнал да стигне до Марс, то с тази технология, комуникацията ще става мигновенно. Без забавяне. И понеже информацията не „пътува“ от… Виж още »

illko
illko

Добре че винаги чета коментарите 🙂

мокоу
мокоу

Информацията (смислена) не може да пътува по бързо от скоростта на светлината. Да, засичането на състоянието на едната частица веднага оказва влияние на другата, но смислена информация по този начин не може да се предаде по бързо от универсалният лимит (скорост за предаване на инфо) на вселената.
Номера тука мисля че беше високата сигурност, Man in the midle атаки стават невъзможни, защото ако някой се закачи по средата веднага могат да го засекат.
Абе който се интересува ще прочете от достоверни източници не от кладата (включително коментарите).

Калин
Калин

Както казах вече – ако информацията „пътува“ от А до Б, тогава скоростта на светлината ще е лимитът. Но тя не пътува. Поне според сегашното разбиране. На какво се дължи този ефект – не е ясно, но той е повод за един от големите спорове във физиката – между Айнщайн и Бор. Бор се оказва прав.
За сигурността е така. Работата на спътника е да разпределя „синхронизирани“ частици м/у станциите. В момента, в който някой се опита да прихване това разпределяне, частиците си сменят състоянието (понежее се намират под „наблюдние“) и е засечен.

мокоу
мокоу

Калин, дай линк към някои източник (Scientific paper, как му викаме на Български? ). Ако някой е успял да предаде информация (да кажем, съобщение) от А до Б по бързо от скоростта на светлината… Е трябваше да съм разбрал все от някъде, интернет имам все пак. Иначе, имаш две свързани частици, отначало не се знае в какво състояние са (Spin), закарваме една на луната. ОК. Сега измерваме състоянието (spin-а) на едната, оказва се състояние Х, вече знаеш (моментално) че тази на луната ще бъде състояние У. Как ще предадеш инфо. Не можеш да променяш състоянието, само да го измериш, то… Виж още »

Калин
Калин

Прав си.
В грешка съм, че така инфо може да се предава по-бързо от скоростта на светлината. 😀

Кольо
Кольо

Между квантова криптография и пренос на информация чрез квантово-сплитане нямаше ли някаква дребна разлика. За сведение само питам? Щото двете неща звучат фонетично доста близо и някой би могъл да си помисли, че на спътника и на наземния приемник има квантови компютри свързани информативно чрез квантово сплитане, което определено не е вярно.