Китайският квантов сателит бе изведен в орбита преди две години. Оттогава с негова помощ бяха проведени редица експерименти, а през лятото на миналата година спътникът успя да предаде информация към три наземни станции на разстояние хиляда километра една от друга.

Тези дни китайските физици поставиха нов рекорд, обменяйки данни по защитен канал между австрийския град Грац и китайския Синин. Разстоянието между градовете е над 7000 километра.

Разработчиците съобщиха, че целта на експеримента е именно демонстрацията на работоспособността на тази мрежа. Първоначално информацията бе прехвърлена в едната посока, а след това обратно. Това означава, че съвсем скоро китайските специалисти ще създадат междуконтинентална квантова мрежа за обмен на свръхзащитена информация.

Сателитът се използва за реализацията на протокола на квантовото разпределение на ключовете между станциите. Инсталираната на спътника апаратура чрез принципите на квантовата механика създава ключа за обмена на информацията за всяка една от наземните станции. При обмена на данните сателитът е междинно звено, което извършва необходимите логически преобразувания на данните в съответствие със секретния ключ.

Излъчено е 4,43 KB изображение на китайски философ с и 4,9 KB снимка на германски физик. Скоростта е около 80 KB/s.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари