Китайският космически апарат Чанъе-5 започна подготовка за кацане на Луната

0
458

Китай се подготвя за кацането на космическия апарат Чанъе-5 но повърхността на Луната. Днес роботизираната сонда заедно с модулите за кацане и излитане успешно се отделиха от лунния орбитален блок и се приготвиха за прилуняване в предварително зададения регион на повърхността на естественият спътник на Земята.

„На 30 ноември екипът за управление на полета на Чанъе-5 в съответствие с предварителния план успешно осъществи отделянето на блока, включваш модулите за кацане и излитане“ – се казва в официалното съобщение, публикувано от китайските медии.

Засега орбиталният комплекс остава в лунна орбита на височина 200 км от повърхността на естествения спътник. Космическият апарат Чанъе-5 с общо тегло 8,2 тона е съставен от модули за кацане и излитане, от орбитален модул, от модул за завръщане и модул за кацане. Последният заедно с модулите за кацане и излитане трябва да се прилуни близо до 70 километровия вулкан Mons Rümker, който се намира в Океана на бурите в северозападната част на видимата страна на Луната.

С кацането на повърхността на Луната трябва да бъдат доставени апаратура за сондаж и специален манипулатор, който събира около два килограма лунен реголит. Събраните образци ще бъдат поставени в специален контейнер, който модулът за връщане ще издигне от повърхността на Луната и трябва да се скачи с орбиталния модул. Взетите проби трябва да се завърнат на земята на 16-ти или 17-ти декември.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари