Китайският лунен роувър Yutu-2, стартиран като част от мисията Chang’e 4 към програмата за дългосрочно изследване на луната е първият робот в историята, който изучава далечната страна на естествения земен спътник. Откакто кацна през януари, той разкри прекрасни гледки към лунната повърхност и направи едно неочаквано откритие. Сега, той намери нова изненадваща находка – скрито в кратер, необичайно вещество с гелообразен вид.

Според доклада на Space.com, изненадващото откритие от роувъра е направено по време проучвателните дейности в осмия лунен ден, които са започнали на 25-и юли. Всеки лунен ден продължава колкото две седмици на земята и през това време соларният двигател провежда научни наблюдения, измерва радицаията и изучава всички заобикалящи го материали.

Три дни член на екипа на Chang’e 4 е преглеждал снимки, направени по време на обиколките на роувъраа и забелязва странно оцветен материал, отличаващ се от сивия прах около него. Yutu-2 беше планиран да продължи с обиколките, но вместо това екипът насочи вниманието към веществото и изпрати роувъра в кратера за по-добър оглед. Хронологията на Yutu-2 показва, че е била изпратена команда от екипа да насочи своя спектрометър, за да направи детайлни снимки на открития материал.

Екипът отказва да посочи какво би било могло да е веществото и за съжаление не публикува изображенията на странната субстанция. Въпреки това обаче, споделиха изображение на роувъраа, който се насочва към кратера, за да прегледа какво има в него.

Спекулациите

Тези открития отново разбудиха любопитството на умове по целия свят, като най-масовите спекулации са за извънземна форма на живот (НЛО). Андрю Джоунс, журналист, съобщава за журнала на китайската космическа програма, че за сега има едно единствено обяснение – гелообразното вещество да е разтопено стъкло, създало се при метеорен удар.

Китайският космически кораб Chang’e 4 кацна на Луната за 3-ти януари, малко след което изпрати към земната станция първите снимки на далечния край на Луната. Роувърът Yutu-2 вече е в деветия лунен ден, който започна на 25-и август.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

…и естествено няма снимка отгоре на кратера, че да се види гела.
За сметка на това аз пък ще покажа интересна снимка от експедицията Аполо 17, на място с разкритие на оранжев лунен грунт:
comment image

mikgigs
mikgigs

аха

ПЪЛНО Е С МАЛОУМНИЦИ
ПЪЛНО Е С МАЛОУМНИЦИ

Тъпотия на квадрат, какво доказва това, че е било снимано на Гренландия, а Луната е плоско осветително тяло от 50 метра, което обикаля земята да я осветява ли? Плоските земи са плоски колкото главите ви.

user
user

Железни окиси нормално е да има такъв ръждив цвят все пак луната е образувана от подобен материал като Земята.

Зелено човече
Зелено човече

Отново глупости. Изобщо този апарат отишъл ли е на лунната платформа. Ако е допуснат там вероятно това е материал с добри огледални способности – екран за цветни филми. И защо снимките продължават да са черно-бели с ниска резолюция. А това откъде е снимано и защо не се вижда хребета е ясно. Фалшива работа.

Симеон
Симеон

Ако луната не е истинска как си обясняваш приливите и отливите и хилядите текстове за луната от векове.Тъпотията край няма

Коперник
Коперник

Моля оправете заглавието! Луната не е салам, да има близък и далечен край.

садасдсадасдасдасдад
садасдсадасдасдасдад

Като не знаеш Английски не се излагай! Far side преведено е далечния край…..

Коперник
Коперник

Като не знаеш кои езици знам и не знам, не се излагай! „Far side“ преведено буквално е далечна страна (обърни внимание, че не съм членувал превода, както си направил/а ти).

Плоския
Плоския

Я някой умник да каже Луната требе ли да обикаля земята със скоростта която земята се върти с ~1600 km/h?

икк
икк

Намерили са обсерваторията на българската армия. Очакваме консерваторията.

Петър
Петър

НЛО-неидентифициран летящ обект, не е извънземно