Китайският лунен роувър Yutu-2, стартиран като част от мисията Chang’e 4 към програмата за дългосрочно изследване на луната е първият робот в историята, който изучава далечната страна на естествения земен спътник. Откакто кацна през януари, той разкри прекрасни гледки към лунната повърхност и направи едно неочаквано откритие. Сега, той намери нова изненадваща находка – скрито в кратер, необичайно вещество с гелообразен вид.

Според доклада на Space.com, изненадващото откритие от роувъра е направено по време проучвателните дейности в осмия лунен ден, които са започнали на 25-и юли. Всеки лунен ден продължава колкото две седмици на земята и през това време соларният двигател провежда научни наблюдения, измерва радицаията и изучава всички заобикалящи го материали.

Три дни член на екипа на Chang’e 4 е преглеждал снимки, направени по време на обиколките на роувъраа и забелязва странно оцветен материал, отличаващ се от сивия прах около него. Yutu-2 беше планиран да продължи с обиколките, но вместо това екипът насочи вниманието към веществото и изпрати роувъра в кратера за по-добър оглед. Хронологията на Yutu-2 показва, че е била изпратена команда от екипа да насочи своя спектрометър, за да направи детайлни снимки на открития материал.

Екипът отказва да посочи какво би било могло да е веществото и за съжаление не публикува изображенията на странната субстанция. Въпреки това обаче, споделиха изображение на роувъраа, който се насочва към кратера, за да прегледа какво има в него.

Спекулациите

Тези открития отново разбудиха любопитството на умове по целия свят, като най-масовите спекулации са за извънземна форма на живот (НЛО). Андрю Джоунс, журналист, съобщава за журнала на китайската космическа програма, че за сега има едно единствено обяснение – гелообразното вещество да е разтопено стъкло, създало се при метеорен удар.

Китайският космически кораб Chang’e 4 кацна на Луната за 3-ти януари, малко след което изпрати към земната станция първите снимки на далечния край на Луната. Роувърът Yutu-2 вече е в деветия лунен ден, който започна на 25-и август.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари