Китайският лунен роувър Yutu-2, стартиран като част от мисията Chang’e 4 към програмата за дългосрочно изследване на луната е първият робот в историята, който изучава далечната страна на естествения земен спътник. Откакто кацна през януари, той разкри прекрасни гледки към лунната повърхност и направи едно неочаквано откритие. Сега, той намери нова изненадваща находка – скрито в кратер, необичайно вещество с гелообразен вид.

Според доклада на Space.com, изненадващото откритие от роувъра е направено по време проучвателните дейности в осмия лунен ден, които са започнали на 25-и юли. Всеки лунен ден продължава колкото две седмици на земята и през това време соларният двигател провежда научни наблюдения, измерва радицаията и изучава всички заобикалящи го материали.

Три дни член на екипа на Chang’e 4 е преглеждал снимки, направени по време на обиколките на роувъраа и забелязва странно оцветен материал, отличаващ се от сивия прах около него. Yutu-2 беше планиран да продължи с обиколките, но вместо това екипът насочи вниманието към веществото и изпрати роувъра в кратера за по-добър оглед. Хронологията на Yutu-2 показва, че е била изпратена команда от екипа да насочи своя спектрометър, за да направи детайлни снимки на открития материал.

Екипът отказва да посочи какво би било могло да е веществото и за съжаление не публикува изображенията на странната субстанция. Въпреки това обаче, споделиха изображение на роувъраа, който се насочва към кратера, за да прегледа какво има в него.

Спекулациите

Тези открития отново разбудиха любопитството на умове по целия свят, като най-масовите спекулации са за извънземна форма на живот (НЛО). Андрю Джоунс, журналист, съобщава за журнала на китайската космическа програма, че за сега има едно единствено обяснение – гелообразното вещество да е разтопено стъкло, създало се при метеорен удар.

Китайският космически кораб Chang’e 4 кацна на Луната за 3-ти януари, малко след което изпрати към земната станция първите снимки на далечния край на Луната. Роувърът Yutu-2 вече е в деветия лунен ден, който започна на 25-и август.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Кольо
Кольо
2 години

…и естествено няма снимка отгоре на кратера, че да се види гела.
За сметка на това аз пък ще покажа интересна снимка от експедицията Аполо 17, на място с разкритие на оранжев лунен грунт:
comment image

mikgigs
mikgigs
Отговор на  Кольо
2 години

аха

ПЪЛНО Е С МАЛОУМНИЦИ
ПЪЛНО Е С МАЛОУМНИЦИ
Отговор на  Кольо
2 години

Тъпотия на квадрат, какво доказва това, че е било снимано на Гренландия, а Луната е плоско осветително тяло от 50 метра, което обикаля земята да я осветява ли? Плоските земи са плоски колкото главите ви.

user
user
Отговор на  Кольо
2 години

Железни окиси нормално е да има такъв ръждив цвят все пак луната е образувана от подобен материал като Земята.

Зелено човече
Зелено човече
2 години

Отново глупости. Изобщо този апарат отишъл ли е на лунната платформа. Ако е допуснат там вероятно това е материал с добри огледални способности – екран за цветни филми. И защо снимките продължават да са черно-бели с ниска резолюция. А това откъде е снимано и защо не се вижда хребета е ясно. Фалшива работа.

Симеон
Симеон
Отговор на  Зелено човече
2 години

Ако луната не е истинска как си обясняваш приливите и отливите и хилядите текстове за луната от векове.Тъпотията край няма

Коперник
Коперник
2 години

Моля оправете заглавието! Луната не е салам, да има близък и далечен край.

садасдсадасдасдасдад
садасдсадасдасдасдад
Отговор на  Коперник
2 години

Като не знаеш Английски не се излагай! Far side преведено е далечния край…..

Коперник
Коперник
Отговор на  садасдсадасдасдасдад
2 години

Като не знаеш кои езици знам и не знам, не се излагай! „Far side“ преведено буквално е далечна страна (обърни внимание, че не съм членувал превода, както си направил/а ти).

Плоския
Плоския
2 години

Я някой умник да каже Луната требе ли да обикаля земята със скоростта която земята се върти с ~1600 km/h?

икк
икк
2 години

Намерили са обсерваторията на българската армия. Очакваме консерваторията.

Петър
Петър
2 години

НЛО-неидентифициран летящ обект, не е извънземно