Китайският лунен роувър Юйту-2 изпрати нови снимки на обратната страна на Луната

5
1328

Екипът на китайската лунна мисия Чанъе-4 публикува редица нови снимки на повърхността на обратната страна на Луната, направени от лунния роувър Юйту-2 по време на третия лунен ден. В момента апаратурата е в състояние на хибернация, която ще продължи до 28 април, когато ще приключи четвъртата лунна нощ.

Още в началото роувърът измина 178,9 метра и намери базалтов материал в грунта, даващ възможност да се разбере минералогичния състав на лунната мантия. Времето на технологичен живот на Юйту-2 вече превиши проектното значение от три месеца. Станцията и роувърът оцеляха три лунни нощи и четири лунни дни. Досега Юйту-2 активно изучаваше образци скални проби от повърхността на Луната с помощта на инструментите VNIS (Visible and Infrared Spectrometer) и ASAN (Advanced Small Analyzer for Neutrals). Апаратът направи и множество снимки на района с помощта на своята панорамна камера PCAM. Някои от тези снимки бяха публикувани в Глобалната мрежа.

Очаква се първите научни работи от тази китайска лунна мисия да бъдат представени през месец юли тази година по време на конференцията за изследването на Луната и дълбокия космос (LDSE).

Чанъе-4 извърши меко кацане на повърхността на Луната на 3-ти януари тази година и изведе лунния роувър Юйту-2 с шест колела на повърхността на спътника на Земята. Връзката между платформата, роувъра и Земята се осъществява с помощта на сателита ретранслатор Цюецяо, намиращ се в хало орбита около точката на Лагранж L2.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари