Китайският лунен роувър Юйту-2 изпрати нови снимки на обратната страна на Луната

5
1232

Екипът на китайската лунна мисия Чанъе-4 публикува редица нови снимки на повърхността на обратната страна на Луната, направени от лунния роувър Юйту-2 по време на третия лунен ден. В момента апаратурата е в състояние на хибернация, която ще продължи до 28 април, когато ще приключи четвъртата лунна нощ.

Още в началото роувърът измина 178,9 метра и намери базалтов материал в грунта, даващ възможност да се разбере минералогичния състав на лунната мантия. Времето на технологичен живот на Юйту-2 вече превиши проектното значение от три месеца. Станцията и роувърът оцеляха три лунни нощи и четири лунни дни. Досега Юйту-2 активно изучаваше образци скални проби от повърхността на Луната с помощта на инструментите VNIS (Visible and Infrared Spectrometer) и ASAN (Advanced Small Analyzer for Neutrals). Апаратът направи и множество снимки на района с помощта на своята панорамна камера PCAM. Някои от тези снимки бяха публикувани в Глобалната мрежа.

Очаква се първите научни работи от тази китайска лунна мисия да бъдат представени през месец юли тази година по време на конференцията за изследването на Луната и дълбокия космос (LDSE).

Чанъе-4 извърши меко кацане на повърхността на Луната на 3-ти януари тази година и изведе лунния роувър Юйту-2 с шест колела на повърхността на спътника на Земята. Връзката между платформата, роувъра и Земята се осъществява с помощта на сателита ретранслатор Цюецяо, намиращ се в хало орбита около точката на Лагранж L2.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
КапитализъмЧене-4JossbomonMasterYoda Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MasterYoda
MasterYoda

Снимки има, а следи от американците няма 🙂

Капитализъм
Капитализъм

Следи от мозък в коментара също. Изглежда си болен от руска пропаганда и дезинформация, време е да се върнеш в реалния свят, който дори Русия не отрича официално. Когато руските мазни дезинформационни тролове разпространяват подобна информация, те ясно са знаели, че лъжат. Погледни документални интервюта на членове на Агенцията за интернет изследвания на Русия, която е писала подобни коментари и новини срещу САЩ. Те признават, че са ги карали да лъжат. В момента ти несъзнателни или не се показваш като човек с промит от дезинформационните кампании ум. САЩ стъпи първа на Луната и това не го отрича нито Русия, нито… Виж още »

Jossbomon
Jossbomon

Ще праща снимки /ако може да се вярва на това/, докато се появят „тулунците“/анал. туземци/ и връзката ще прекъсне…

Чене-4
Чене-4

С тези темпове на изследване докъм 3000 година може да картографират обратната страна на Луната. Което пък ще се окаже, че е някоя пустиня в Китай.

Капитализъм
Капитализъм

Тя е картографирана отдавна.