Китайският луноход Юйту-2 измина 127 метра по повърхността на Луната

3
871

Китайският лунен роувър Юйту-2 за три лунни дни измина 127 метра по повърхността на обратната страна на Луната и изпрати снимки, на които се виждат камъни и следите от неговите колела. Сега апаратът е в режим на хибернация, очаквайки да измине лунното пладне и на 10-ти март ще продължи своята работа.

Автоматичната станция Чанъе-4 с роувъра Юйту-2 извърши меко кацане на обратната страна на Луната в кратера Карман на обратната страна на Луната на 3-ти януари тази година. Връзката между лунната платформа и Земята се осъществява с помощта на сателита ретранслатор Цюецяо, намиращ се в хало орбита около точката на Лагранж L2 на системата Земя-Луна. Китайската мисия включва заснемане повърхността на спътника, изучаване състава на грунта и провеждането на астрономически наблюдения. Възможно е в бъдеще на обратната страна на Луната да бъде построен чувствителен телескоп, който няма да се влияе от смущенията от Земята.

След 12 часа от кацането 6-колесният роувър Юйту-2 напусна станцията и след това засне Чанъе-4 в същото време, докато станцията заснемаше околната панорама. Освен това, преди настъпването на лунната нощ, на борда на станцията успешно бе проведен биологичен експеримент, при който покълна памук.

Към днешен ден Юйту-2 е изминал 172 метра на повърхността на Луната. Апаратът ще продължи дейността си на 10-ти март, когато излезе от хибернация.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ПачиgotqnЖОРО Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ЖОРО
ЖОРО

земята е плоска… луната и тя…

gotqn
gotqn

Браво.

Пачи
Пачи

Да ви кажа всичко това звучи малко нелепо ,след като преди 50 години 12 смели мъже се разхождаха по Луната ,вкл. и със джип ,изминавайки километри ! Но все пак е постижение ,още повече че е на обратната страна на спътника ни !