Китайският луноход Юйту-2 откри минерали на обратната страна на Луната

5
1055

Китайските учени представиха резултатите от първичния анализ на пробите, взети от роувъра Юйту-2 в рамките на мисията Чанъе-4 за изследване обратната страна на Луната.

Чунлай Ли (Chunlai Li) от китайската академия на науките и неговите колеги представиха първичните резултати от работата на спектрометъра, работещ във видимия и инфрачервения диапазони. Получените образци съществено се различават от грунта на повърхността на Луната. Учените съобщиха, че това са оливин и пироксен с ниско съдържание на калций.

Китайските специалисти считат, че тези проби са от горната част на мантия на Луната и са изхвърлени на повърхността след силен метеоритен удар, в резултат от който се е образувал районът Ейткен на южния полюс на Луната. Това вещество е допълнително преразпределено при формирането на 72-километровия кратер Фринсен, който граничи с Фон Карман, където се намира роувърът.

През изминалите 60 години изследвания на естествения спътник на Земята, учените изучаваха единствено нейната кора на повърхността. Счита се, че мантията съдържа по-тежки елементи, като например желязо и манган, а може би и някои други. Но досега мантията на Луната си остава недостъпна за изследване.

На 3-януари тази година китайската сонда Чанъе-4 кацна в кратера фон Карман, който се намира в басейна Ейткен. Това е първият апарат, извършил меко кацане на обратната страна на Луната.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
kokoTNTТралала115здрасти Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
здрасти
здрасти

А какво друго са очаквали? Витамини!?

115
115

И какво ще правим сега с тези минерали?

Тралала
Тралала

Огърлици, пръстенчета, ала-бала, да се кичат маймуните и фолк-кифлите… Па ако намерят и некое Джилезу да си направят и гердани мутрите – да изглеждат по-така – Каторжници…

TNT
TNT

остава само да намерят и vespene gas и работата заспива – show me the money 😀

koko
koko

баце то това е идеята за бъдещето, това е причината Мъск, Безос и компания да влагат услия в изпращането на хора там 🙂