Китайският сателит Longjiang-2 засне Луната от много необичаен ракурс

2
2261

Китайският сателит Longjiang-2, известен и под името DSLWP-B, направи много ефектна снимка на Луната и на нашата планета в твърде необичайна перспектива, в която Земята изглежда съвсем малка.

Longjiang-2 засне кадър, в който Земята е отдалечена на 400 хиляди километра. На преден план се вижда обратната страна на Луната, която не се вижда от нашата планета. Благодарение на силното осветяване от страна на Слънцето, обратната страна на Луната се вижда като покрита с кратери пустиня. Уеб порталът Мashable сподели, че обратната страна на Луната по-често се осветява от Слънцето.

Интересното за този сателит е, че е направен от студентите на университета в Харбин. Сателитът отдавна е заснел тези снимки, но в продължение на няколко месеца не ги е излъчил към Земята, за да не попречи на лунния модул Чанъе-4, който в началото на месец януари тази година извърши меко кацане на обратната страна на Луната и сега от него очакваме нови данни.

Сигналът на Longjiang-2 бе приет от радиотелескопа Dwingeloo, намиращ се в северозападна Холандия. Скоростта на трансфер не е превишила 1 KB в секунда. Информационният обем на тази снимка е едва 16 KB, но нейното изтегляне е продължило почти 20 минути.

Оригиналът на снимката показва сини и лилави цветове. Публикуваните в медиите кадри са преминали постобработка за корекция на цветовете.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
bluewaterdjgerro Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
djgerro
djgerro

не са питале Карл Цайс, и за това им снимките минале през обработка.

bluewater
bluewater

Снимките от космоса не са цветни, винаги се обработват.