Експерименталният свръхпроводящ токамак (EAST) на академията на науките на Китай постави нов световен рекорд за стабилно удържане на плазмата: 101,2 секунди в H-mode режим – при голяма мощност на допълнителното нагряване на плазмата.

Учените поддържаха максималната температура на изкуственото слънце в продължение на почти две минути и по този начин подобриха собствения си рекорд от 60 секунди, поставен миналата година. По време на новия експеримент, физиците загряха плазмата до поти 50 милиона Келвина е режим H-mode, който дава възможност за повишено отделяне на енергия и намаляване топлинните загуби на плазмата.

Екипът учени от EAST този месец ще приключи първия цикъл от създаването на термоядрен реактор, като следващият цикъл ще започне тази есен.

Токакмакът EAST е част от международна програма за създаването на термоядрения ректор ITER, който е проектиран за разработване и усъвършенстване на нови технологии за получаване на термоядрена енергия в промишлени мащаби. В проекта, освен Китай, участват и страни от Европейския съюз, САЩ, Япония, Русия, Индия, Южна Корея и Казахстан.

Неотдавна американските учени направиха пробив в термоядрената физика, след като с помощта на литиево покритие успяха да запазят равномерно висока температура на плазмата както в центъра, така и в края. Това повишава ефективността и стабилността на реактора.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари