13.1 C
София

Китайски прототип на маглев се движи със скорост 620 км/ч

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Югозападният китайски университет Цзяотун представи нов  влак на магнитна възглавница, както и полигон за неговото тестване с дължина 165 метра. Свръхскоростният влак е част от амбициозния план на Пекин по създаването на бърза железопътна връзка между главните градове на Китай. Работната версия на този влак вече стабилно се ускорява до 620 км/ч, като финалната версия ще се движи със скорост до 800 км/ч.

Създателите на новия маглев не разкриват неговите спецификации, но го сравняват с аналогичната система, която сега се  тества в Япония. Ръководителят на проекта Дан Чжиган сподели, че японската версия използва течен хелий за постигане на свръхпроводимост при свръхниска температура от -269°C. Китайският маглев използва по-ефективен и икономичен подход на базата на течен азот. Тази технология намалява цената на този нов вид транспорт цели 50 пъти.

„Течният хелий е много скъп. Ние постигаме свръхпроводимост при малко по-висока температура чрез използването на течен азот. Това решение намалява себестойността до една петдесета от Японския вариант“ – заяви Чжиган.

Интересно е, че представеният прототип левитира от място, докато японският маглев първоначално се ускорява по стандартен начин, а след това влиза в левитация по-специална монорелса. И още, китайският влак с магнитна левитация е направен от въглеродно влакно и тежи два пъти по-малко от високоскоростните японски аналози.

Цената на строителството на магнитната линия за новия влак струва от $38,6 милиона до $46,3 милиона на един километър. Тази цена се очаква да намалее, когато започне масовото използване на новият влак на магнитна възглавница.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини