fbpx
2.2 C
София

Китайски прототип на маглев се движи със скорост 620 км/ч

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Югозападният китайски университет Цзяотун представи нов  влак на магнитна възглавница, както и полигон за неговото тестване с дължина 165 метра. Свръхскоростният влак е част от амбициозния план на Пекин по създаването на бърза железопътна връзка между главните градове на Китай. Работната версия на този влак вече стабилно се ускорява до 620 км/ч, като финалната версия ще се движи със скорост до 800 км/ч.

Създателите на новия маглев не разкриват неговите спецификации, но го сравняват с аналогичната система, която сега се  тества в Япония. Ръководителят на проекта Дан Чжиган сподели, че японската версия използва течен хелий за постигане на свръхпроводимост при свръхниска температура от -269°C. Китайският маглев използва по-ефективен и икономичен подход на базата на течен азот. Тази технология намалява цената на този нов вид транспорт цели 50 пъти.

„Течният хелий е много скъп. Ние постигаме свръхпроводимост при малко по-висока температура чрез използването на течен азот. Това решение намалява себестойността до една петдесета от Японския вариант“ – заяви Чжиган.

Интересно е, че представеният прототип левитира от място, докато японският маглев първоначално се ускорява по стандартен начин, а след това влиза в левитация по-специална монорелса. И още, китайският влак с магнитна левитация е направен от въглеродно влакно и тежи два пъти по-малко от високоскоростните японски аналози.

Цената на строителството на магнитната линия за новия влак струва от $38,6 милиона до $46,3 милиона на един километър. Тази цена се очаква да намалее, когато започне масовото използване на новият влак на магнитна възглавница.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Иван
Иван
10 месеца

И тая технология откраднаха тия китайци. Как пък веднъж не измислиха нещо първи. Ама то комунисти и няма какво друго да очакваш от такива освен да си присвоят чуждия труд и да се бият в гърдите, че те са го направили. Света много сериозно трябва да преосмисли отношението си към тия крадлива раса.

kashchey
kashchey
Отговор на  Иван
10 месеца

Тая технология я купиха от Германия и продължават да я развиват

Kiro
Kiro
Отговор на  Иван
10 месеца

Печатането, хартията, барута и прочие са китайски изобретения.
Това че Китай е бил в немилост за около 100 години благодарение на англичаните докарали опиум, не означава, че Китай не е бил хиляди години напред във всички технологии.
И спрете с тоя комунизъм… защото това е просто строй и хората си живеят нормално в него. Отиди да видиш черното или латино гето в САЩ… ако оцелееш.

Иван
Иван
Отговор на  Kiro
10 месеца

Тия жълтите са милиард и половина и са измислили 2 неща. То процента им на успеваемост е направо смешен за да се коментира, че има нещо оригинално китайско.

Георги
Георги
Отговор на  Иван
10 месеца

Не е най-важното какво са измислили първи. Всички са почнали с копиране – и японците и корейците бяха така. Факт е че днес са фабриката на света. Произвеждат много и евтино.Не мислят само за 4 години напред и използват добре зависимостта която създават.

Естествен интелект
Естествен интелект
Отговор на  Kiro
10 месеца

„това е просто строй и хората си живеят нормално в него.“

Случайно да си част от някой Конфуций институт? ?

pedro
pedro
Отговор на  Иван
10 месеца

аве братчет, ако някога попаднеш на въпрос „кой е изобретил…“ ако без да знаеш отговориш „китайците“ имаш 90% шанс да познаеш. То почти няма нещо, което се е ползвало да не е тръгнало от там.

Атанас
Атанас
10 месеца

Какви са тия левитации и лигавщини. Я, да викнат тиквун – знайш каква магистрала ше им направи за 50 милиона $ на километър? Да приготвят още по толкова за ремонт след втората година и си стискаме ръцете…

penty
penty
Отговор на  Атанас
10 месеца

Само в България , ако нещо се получи – АЗ,АЗ ГО НАПРАВИХ , ако се издъни работата обаче – ВСИЧКИ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ. И стига с тия глупости смешното е, че ние сме го сложили на този пост и сега на който не му изнася мрънка . Няма смисъл да се коментират подобни теми в този сайт.

pedro
pedro
Отговор на  penty
10 месеца

На българина най-любимото му е да е най-прецакания, най-излъгания, най-ограбения и все някой друг да му е виновен, даже не се усеща, че сам се слага в категорията най-големия неудачник. Реално обаче, сравнено с останалия свят, далеч не сме най-зле, даже сме в категорията доста добре. Но докато не опреш да ядеш камъни и да ходиш на лов за плъхове, няма да го осъзнаеш

Нови ревюта

Подобни новини