Китайски учени редактираха гените на прасета за устойчивост срещу вируси

5
559
Въвеждането на промени в ДНК на прасетата осигури имунитет не само за тях, но и за тяхното потомство. Учените предполагат, че технологията може да се използва и при другите животни.

Класическата чума по свинете е смъртоносно и изключително заразно заболяване. Въпреки че ваксинацията ликвидира този вирус в Северна Америка, Австралия и по-голямата част на Европа, в другите части на света болестта води до огромни загуби на добитък. Според редица изследователи, по-ефективният начин за борба с чумата по свинете е генното инженерство.

Китайски специалисти обединиха технологията CRISPR за редактиране на гените с техниката, известна като РНК интерференция. В резултат от този експеримент се родиха прасенца с вградена устойчивост срещу чумата. За проверка на имунитета учените поставиха на едно място три генетично редактирани прасета, три контролни и едно заразено с чума. Всички животни са се заразили, но при генетично модифицираните симптомите се оказаха съвсем леки и несмъртоносни. Анализът показа, че в тяхната кръв има значително по-малко вирусни частици.

Вроденият по този начин имунитет бе предаден на следващото поколение прасенца. Учените са уверени, че чрез този метод може да се изгражда устойчивост към най-различни болести на животните.

Това не е първият подобен експеримент. Преди месец и половина с помощта на CRISPR учените успяха да прочистят генома на прасетата от ендогенните ретровируси. Тези генетично модифицирани прасенца могат да станат донори за човешки органи.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
101аДисо690Вfavrsesu Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
sesu
sesu

Ядеш ли свинско – придобиваш характеристикита на прасето.

favr
favr

ако ядеш царевица, придобиваш ли характеристиката на мамул ?

690В
690В

мамул ?
От кое село си та ползваш такива изрази ?

101а
101а

690б, прекалено тъпо парче си за да схванеш идеята 🙂

Дисо
Дисо

Проблем с чумата прасетата нямат – естествени природни процеси.Проблем с печалбите имат собствениците им. Затова ни натрисат да папкаме ГМО-прасенца ,папкащи ГМО-царевица и соя. Днеска редактират един ген ,утре друг , после трети…после ще почнат наред и с хората и така докато се самоунищожим. Това ще е отваряне на „кутията на Пандора“ и няма затваряне ,защото алчността човешка е безпределна!