fbpx
1.4 C
София

Китайски IT компании с любопитни методи за повишаване на продуктивността

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Азиатците си имат свои разбирания за ред неща, които понякога се различават значително от тези на европееца. Следващата новина е пореден пример за това.

Заражда се нова мода в китайските IT компании. TrendinginChina съобщава чрез своята Facebook страница за компании, които са започнали да наемат на работа за офисите си „програмистки мажоретки“ ( programming cheerleaders). HR мениджъра на една от компаниите, възползвали се от услугите на момичетата споделя, че повечето мъже програмисти не са особено добри в социалните си умения и присъствието на момичетата е повишило значително ефикасността на работата и мотивацията сред екипите. Самите момичета не вършат нищо особено. Те играят с програмистите тенис на маса, носят им леки закуски или просто разговарят с тях.


Изображения: Trend in China.

В страницата, където бе публикувана новината се коментира живо въпросната „иновация“, като определено няма едно мнение по въпроса.

Не бихме искали да се проявяваме като някакви „воини за социална справедливост“ (SJWs), но няма как и да не отбележим мнението на jaxenter, които са забелязали въпросната новина във Facebook. Те отбелязват присъствието на жена-програмист в офиса. Натали Влатко от медията, вероятно съвсем справедливо се чуди защо пък за нея няма „мъж-мажоретка“.

„Проблемът тук не е само сексизмът, който олицетворява тази практика, но и културната важност на това кой го упражнява“, с леко назидателен тон отбелязва Влатко, макар, че момичето програмист от снимката да изглежда се забавлява също.

Е, вероятно доста от вас вече имат идеи за замяна на скучните тийм-билдинги, организирани от шефовете ви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини