fbpx
11.8 C
София

Китай въвежда задължителното маркиране на всякакви генерирани от ИИ продукти

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Китай въвежда задължителното маркиране на всички цифрови продукти, създадени с участието на изкуствен интелект – текстове, изображения, гласове – всичко. Според китайските власти към днешен ден вече е възможно използването на ИИ за разпространяване на незаконна информация, клевети, за фалшифициране на личности и други подобни. Новите правила влизат в сила на 10 януари 2023 година.

Според тези правила, новите продукти, създадени с участието на ИИ задължително ще бъдат проверявани от назначени за тази цел правителствени органи. Строго се изисква наличието на очевидни маркери, като например водни значи, които недвусмислено показват, че това е създадено от изкуствен интелект. Компаниите, които предоставят подобни ИИ услуги задължително трябва да водят регистър на създадените с помощта на техните невронни мрежи продукти. В регистъра трябва да бъде указано името на всеки подобен продукт, за да може да бъде проследявано движението и използването на тези синтетични образи, звуци и данни.

В Китай се наблюдава бум на приложенията, в които се използва мощен изкуствен интелект. Последно време техническите експерти все повече говорят за това, че Китай и САЩ ще се сблъскат с мощна вълна от генеративни невронни мрежи, които могат да навредят на властовите структури и да повишат престъпността. Но двете страни реагират по съвсем различен начин: САЩ даде само незадължителни препоръки, а Китай въведе твърди ограничения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини