Китай възнамерява да включи своето „изкуствено слънце“ до края на годината

12
3009

Учените от китайската академия на науките възнамеряват до края на тази година да приключат с изграждането на своя нов токамак. Очаква се инсталацията да постави рекорд в създаването на високотемпературна плазма и да направи още една крачка към получаването на енергия от термоядрен синтез.

През месец ноември миналата година китайските специалисти нагряха плазмата в своя експериментален термоядрен реактор EAST „изкуствено слънце“ до 100 милиона градуса по Целзий. А миналата седмица представителите на китайската ядрена корпорация „Дуан Сюйджу“ обявиха, че новият токамак HL-2M ще бъде завършен към края на 2019 година.

Миналата есен в реактора EAST температурата на електроните в плазмата достигна 100 милиона градуса, а на йоните – 50 милиона градуса по Целзий. Новият HL-2M ще може двойно да повиши температурата на йоните. Сто милиона градуса е седем пъти по-висока температура в сравнение с температурата на Слънцето. И още, новият термоядрен реактор тип токамак ще вдигне силата на тока в плазмата от 1 милион на три милиона ампера.

Достигането на температура на йоните от 100 милиона градуса по Целзий е едно от трите условия за създаването на енергийно ефективен термоядрен реактор. Другите две условия са удържане на плазмата в ограничено пространство и осигуряване на висока плътност на плазмата.

В средата на годината компанията First Light Fusion се очаква да представи собствен работещ термоядрен реактор. Към 2024 година създаденият от британските специалисти термоядрен реактор трябва да започне да дава повече енергия, отколкото е необходима за неговото запалване – тоест, той ще бъде икономически изгоден.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари