Китайският токамак нагря плазмата до 100 милиона градуса по Целзий

7
2331
С помощта на експерименталния усъвършенстван свръхпроводящ токамак (EAST), познат и като „китайското изкуствено слънце“ физиците успяха да нагреят плазмата до температура 100 милиона градуса по Целзий.

Това е 6 пъти повече от температурата на Слънцето, като за това нагряване е необходима мощност от 10 мегавата. В рамките на този експеримент китайските учени създадоха условия близки до теоретично изчислените условия за работата на термоядрен синтез в непрекъснат режим.

Експериментът бе проведен с първия в света свръхпроводящ токамак, напречното сечение на който не е кръгло. Той е разработен от Института за физика на плазмата при академията на науките на Китай. В съобщението за медиите се казва, че получените резултати са близки до удовлетворяването на физическите условия, необходими за работата на стационарен термоядрен генератор, работещ в непрекъснат режим.

Китайската термоядрена инсталация бе наречена изкуствено слънце, понеже създава условия за термоядрен синтез чрез сливане на водородни ядра, като в ярките звезди. Но за разлика от небесните светила, в новия токамак не се използва обикновен водород, а изотопите деутерий и триий.

Получените по време на този експеримент резултати са необходими при построяването на първия експериментален китайски генератор за термоядрен синтез (CFETR).

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
6 Автори на коментарите
K0MEPCAдръИме*ГелетоСтанислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Румен
Румен

„да нагрят плазмата до температура 100 милиона градуса по Целзий“
Тва сигурно пари леко?

Станислав
Станислав

Ти пък – нищо да го усетиш! Ще си на оня свят със скоростта на светлината.

Гелето
Гелето

Чакайте комунягите да ви кажат нещо реално – всичко е имитация и илюзия

дръ
дръ

не че искам да внасям политически привкус… Ти да не си от герб %$@№!

Име*
Име*

Най-големият оперативен експеримент на ICF е Националният механизъм за запалване (NIF) в САЩ, създаден с помощта на целия десетилетен опит от предишни експерименти. Подобно на тези по-ранни експерименти, обаче, НИФ не успя да достигне запалване и от 2015 г. генерира около 1/3 от необходимите енергийни нива. От 7 октомври 2013 г. се счита, че това съоръжение е постигнало важен крайъгълен камък за комерсиализиране на термоядрения синтез, а именно, че за първи път капсулата с гориво отделя повече енергия, отколкото е приложена към нея. Това е важна крачка напред. [2] Подобно широкомащабно устройство във Франция, лазерно Mégajoule , беше официално открито… Виж още »

Име*
Име*

Отворете главното меню Wikipedia Search Wikipedia редактиране Watch this page Прочетете на друг език Сливане на инерционно ограничение Page issues Инерционният синтез, използващ лазери, бързо се развива в края на 70-те и началото на 80-те години, когато е в състояние да достави само няколко джаула лазерна енергия (на импулс), за да може да достави десет килоджаула на цел. На този етап са необходими невероятно големи научни средства за експериментиране. Тук е изгледът на 10-лъчевия LLNL Nova лазер , показан малко след завършването на лазерния процес през 1984 г. По времето на строителството на своя предшественик, лазерният шейвинг , лазерният синтез… Виж още »

K0MEPCA
K0MEPCA

„Oтвopeтe глaвнoтo мeню

Wіkіреdіа

Ѕеаrсh Wіkіреdіа

peдaĸтиpaнe Wаtсh thіѕ раgе Πpoчeтeтe нa дpyг eзиĸ

Cливaнe нa инepциoннo oгpaничeниe

Раgе іѕѕuеѕ“

Е те тва ме разби 😀 😀 😀