21.3 C
София

Китайският токамак нагря плазмата до 100 милиона градуса по Целзий

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.
С помощта на експерименталния усъвършенстван свръхпроводящ токамак (EAST), познат и като „китайското изкуствено слънце“ физиците успяха да нагреят плазмата до температура 100 милиона градуса по Целзий.

Това е 6 пъти повече от температурата на Слънцето, като за това нагряване е необходима мощност от 10 мегавата. В рамките на този експеримент китайските учени създадоха условия близки до теоретично изчислените условия за работата на термоядрен синтез в непрекъснат режим.

Експериментът бе проведен с първия в света свръхпроводящ токамак, напречното сечение на който не е кръгло. Той е разработен от Института за физика на плазмата при академията на науките на Китай. В съобщението за медиите се казва, че получените резултати са близки до удовлетворяването на физическите условия, необходими за работата на стационарен термоядрен генератор, работещ в непрекъснат режим.

Китайската термоядрена инсталация бе наречена изкуствено слънце, понеже създава условия за термоядрен синтез чрез сливане на водородни ядра, като в ярките звезди. Но за разлика от небесните светила, в новия токамак не се използва обикновен водород, а изотопите деутерий и триий.

Получените по време на този експеримент резултати са необходими при построяването на първия експериментален китайски генератор за термоядрен синтез (CFETR).

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини