fbpx
3.9 C
София

Китай затяга мерките за поверителност на потребителите в онлайн услугите

Най-четени

Китай прие нов закон за поверителност на личните данни, насочен към защита на потребителите, както става ясно от съобщенията на държавните медии. Новият закон идва, когато китайските технологични компании са подложени на подновен контрол в страната и определя правилата за това как компаниите обработват информацията на потребителите. Законът ще влезе в сила на 1 ноември.

Законът – официално наречен Закон за защита на личната информация – беше приет от китайския законодателен орган в петък, съобщават от Ройтерс, като призовава компаниите да получат съгласието на потребителите, преди да имат право да събират личните им данни, и има правила за това как компаниите трябва да гарантират, че данните на потребителите са защитени, когато се прехвърлят извън Китай. Технологичните компании, които обработват лична информация за потребителите, които използват техните услуги, трябва да имат назначено специално лице, натоварено с отговорността за надзор върху защитата на личната информация, а ръководствата на компаниите трябва да извършват редовни одити, за да са сигурни, че спазват законите.

Освен това компаниите, които обработват лични потребителски данни, трябва да имат ясна и разумна цел за това и трябва да ограничат събираните от тях данни до „възможно най-минималния обхват, който е необходим за постигане на целите“, както е разписано в новото законодателство, което китайското правителство прие, цитирано и преведено от Ройтерс.

Какви са промените?

В публикация в китайската държавна медия People’s Court Daily истинските персонализирани препоръки и адаптиране на визуализираното съдържание, реклами и интерфейс на платформите трябва да гарантират свободата на потребителите да имат възможност да регулират нивото на адаптивност, на събиране на информация и съобразяване с нея, както и да имат възможност да сведат това наблюдение с цел персонализиране на съдържанието до минимум, се казва в текста. „Следователно потребителите трябва да имат и задължително възможност напълно да се откажат от използването на персонализирани препоръки за съдържание, онлайн реклама и адаптиране на интерфейса на страниците въз основа на тяхното поведение, история на потребителската активност, статистически данни и друга чувствителна лична информация“, както продължава описанието на новото китайско законодателство.

Все още не са ясни конкретните приложения, в които ще видим израженията на това законодателство, както и влиянието върху качеството и стандарта на услугите от местните и международните доставчици на дигитално съдържание в Китай. Страната отново изостри конфликта с технологични гиганти като Apple и Google, когато става въпрос за регулирането на предоставяните от тях услуги и поверителността, а новото законово изискване „потребителите да имат възможност напълно да се откажат от персонализираното съдържание“ противоречи значително на основните принципи на работа на всички услуги на Google, както и на основния бизнес модел на компанията, който е изцяло фокусиран върху онлайн таргетираната реклама.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини