Китайската космическа агенция изведе в космоса сателита Queqiao, предназначен за ретранслация на сигналите на междупланетната станция Чанъе-4.

Чанъе-4 ще се отправи към Луната в края на тази година и се очаква да стане първият космически апарат, извършил меко кацане на обратната страна на Луната.

Мястото избрано за кацане е най-големият кратер на Луната, предизвикващ интереса на учените от много години. Проблемът, че апаратът, кацнал на обратната страна на Луната не може да транслира сигнали към Земята. Ето защо, няколко месеца преди изстрелването на Чанъе-4, Китай изпрати в орбита около Луната сателитът-ретранслатор Queqiao.

На 21 май от космодрума Сичан бе изстреляна ракетата Чанчжен-4С, носеща лунния сателит. Апаратът ще работи близо до точката на Лагранж L2 на системата Земя-Луна. Тя се намира зад Луната, на правата линия, съединяваща двете тела.

След като наближи Луната, Queqiao няма да остане точно в точката на Лагранж, а ще влезе в хало орбита и ще се върти около нея.

Освен ретранслиране на сигнала, Queqiao ще провежда и научна работа с помощта на инструмента Netherlands-China Low-Frequency Explorer. Той ще се използва за изучаване на нискочестотното радиоизлъчване на ранната Вселена.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари