fbpx
4.8 C
София

Китай измисли с какво да отговори на американските санкции

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Китай предвижда да ограничи експорта на редица ключови технологии за производство на слънчеви панели. Според някои експерти това ще доведе до забавяне на създаването на собствена производствена верига за тази индустрия в САЩ. Министерството на търговията и Министерството на науката и технологиите на Китай обмислят и да ограничат износа на редица решения, използвани за производството на ключови компоненти на соларните панели.

Понастоящем почти всичкият поликристален силиций, използван за производството на слънчеви панели, се произвежда в Китай, а повечето от самите панели също се произвеждат в тази страна. В Китай се произвежда и голяма част от оборудването за производството на слънчевите панели, особено на големите фотоволтаични панели, с които Поднебесната доминира на пазара.

В края на месец декември бяха обявени нови правила за контрол на износа, които ще „засилят управлението на износа и вноса на технологии“. Засега няма информация кога точно Пекин ще вземе окончателното си решение. Ако планът бъде приет, китайските производители на слънчеви панели ще трябва да получат лицензи от местните власти за износ на въпросната технология. Няма как да не забележим, че това са абсолютно същите мерки на налаганите от САЩ ограничение на Китай.

В Съединените щати представителите на тази индустрия вече заявиха, че предложените ограничения от страна на Пекин съвсем ясно показват необходимостта от бързото увеличаване производството на соларни решения в САЩ.

По данни на The Wall Street Journal китайските компании контролират около 80% от световната верига за доставки в тази област и произвеждат около половината от оборудването за производство на слънчеви панели и техните компоненти. Освен това само 3 % от слитъците и силициевите пластини, необходими за производството на слънчева енергия, се произвеждат извън Китай. И още, според TrendForce днес единствено китайските компании са в състояние да произвеждат големите 182- и 210-милиметрови пластини, които още тази година ще заемат дял от 96% на този пазар.

Да напомним, че миналата година САЩ приеха закон, който насърчава, наред с другото, производството на силициеви слитъци и пластини в страната, но досега няма реално производство на такива продукти. Редица големи компании възнамеряват да инвестират милиарди долари в развитието на тази индустрия и се очаква производството да започне през следващите няколко години – процесът е много подобен на този, използван за производството на силициеви пластини за полупроводниковите компоненти.

Изглежда, че Китай не възнамерява да отвърне на ограниченията върху износа на полупроводници за страната, а просто се старае да запази доминиращата си позиция в отрасъла и да попречи на чуждестранните компании да създават собствени производствени вериги. В този случай китайските санкции едва ли ще бъдат толкова опустошителни, колкото ограниченията за износ на чипове, наложени на Китай от САЩ и техните съюзници, тъй като технологията за производство на слънчеви панели е много по-опростена и САЩ разполагат с всичко необходимо, за да създадат собствено производство.

Въпреки това САЩ продължават да изпитват затруднения, тъй като невъзможността за бързото организиране на производството на големи панели поради липсата на достъп до модерни технологии ще се отрази на цената на местните решения. Освен това в някои случаи търсенето на алтернативи на китайските продукти може да отнеме години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини