Китай изпрати първия екипаж до своята нова орбитална станция

6
599

През нощта на 17 юни Китай успешно стартира своята първа считано от 2016 година пилотирана космическа мисия. Екипажът от три тайконавта с помощта на космическия кораб Шънчжоу-12 полетя към новата китайска орбитална станция. Успешното изстрелване бе показано в режим на реално време в канала на китайската космическа агенция в YouTube.

През месец април тази година Китай успешно изведе в орбита базовия модул Тянхъ на модулната орбитална станция Тянгън (Небесен дворец). Предстои извеждането в орбита и скачването на още два лабораторни модула – Вентян (В търсене на небесата) и Ментян (Небесни мечти). Трите модула ще бъдат сглобени по такъв начин, че да образуват буквата Т. Да напомним, че в края на месец май товарният космически кораб Тянчжоу-2 достави необходимите провизии за първата пилотирана мисия Шънчжоу-12.

Корабът, който също носи името Шънчжоу-12, бе изведен в космоса от ракетата носител Чанчжън-2F в 4:22 часа наше време. Изстрелването и отделянето на първите степени бе нормално, а след около 4 часа трябва да се осъществи скачването с носовата част на модула Тянхъ.

Шънчжоу-12 ще транспортира до китайската орбитална станция три тайконавта. Това са Не Хейшън и Лю Бомин, които вече са летели в космоса, както и Тан Хунбо, за който тази космическа мисия е първата. Те ще останат в орбита около три месеца, което е рекорд за Китай.

4.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари