Китай изпраща свой роувър на Марс

0
479

Китайският център за космически полети Сичан, разположен на 64 км северозападно от град Сичан в провинцията Съчуан съобщи, че подготовката за извеждане в космоса на китайския марсиански роувър Tianwen-1 се осъществява по график. Изстрелването е планирано за периода от 20 до 25 юли тази година и ще бъде осъществено от остров Хайнан в южната част на страната.

Китайската космическа програма засега се изпълнява безупречно. През 2019 година за първи път в историята, на обратната страна на Луната кацна първият китайски луноход, а преди месец в орбита бе изведен последния сателит на навигационната система Beidou, с което Китай стана напълно независим от американската GPS. А в края на годината е планирано изстрелването на лунната сонда Chang’e 5, а през 2022 трябва да приключи изграждането на китайската орбитална космическа станция.

Китайският космически апарат Tianwen-1 се очаква да стигне до Марс през месец февруари 2021 година. Роувърът е проектиран на работи на Червената планета минимум 90 дни. Той разполага с научни инструменти, камери и радар, който може да прониква на 100 метра дълбочина под повърхността на планетата.

Оптималната възможност за полет до Марс се появява веднъж на 26 месеца, като продължителността на интервала е около един месец. Тоест, ако до средата на август не бъде осъществено изстрелване към Марс, следващият шанс се пада чак през месец септември 2022 година.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари