fbpx
13.6 C
София

Китай иска да цензурира всички онлайн постове и да държи авторите им отговорни за коментарите

Най-четени

Китайските власти могат да принудят социалните мрежи, които оперират на територията на страната, да преразгледат всички потребителски коментари под постове, както и да цензурират в бъдеще коментарите, които се считат за вредни, още преди да бъдат публикувани.

На 17 юни службата за наблюдение на интернет пространството на страната, Китайската администрация за киберпространството, публикува проект за актуализация на своето законодателство от 2017 г., което регулира онлайн цензурата. Съгласно новите правила, екипите за модериране на съдържанието на платформите ще трябва да филтрират и докладват на властите всяко незаконно съдържание.

Това, което звучи най-опасно в предложението, е, че за първи път се предлага създателите на публикации да се считат за отговорни за това, което други хора са написали като коментари към постовете. Тези нови предложения за изменение в директивите предизвикват силни опасения за настъпването на още по-голяма цензура в страната, в която вече действат едни от най-строгите правила в света. Използването на различни инструменти за сигурност и анонимизиране на потребителите, сред които VPN услуги, е силно популярно сред интернет потребителите в Китай, които се опитват да заобикалят всички ограничения, които правителството на страната им налага – ограничения в това, което могат да четат, да публикуват и да мислят, в опита си да избягат, макар и за кратко, от фрагментарния свят, който местната политика се опитва да наложи.

Въпреки че тези нови директиви все още са в етап на обсъждане, страхът от допълнително ограничаване на свободата на словото остава. Освен това, както е известно, промените в законите в страната се прилагат по опростена и бърза процедура, без да има особено широко обсъждане или дебат.

Състоянието на цензурата в Китай

Великата китайска защитна стена е печално известна с това, че оставя потребителите зад нея в това, което Freedom House описват като: „Най-рестриктивната медийна среда в света и нейната най-сложна система за цензура, особено онлайн.“

Достъпът до всички западни социални медийни платформи като Facebook, Twitter, Instagram, TikTok и YouTube е блокиран от доста време. Същото важи и за други услуги като Google, Wikipedia, Netflix и големи чуждестранни вестници като BBC, New York Times и Reuters.

Известен е и фактът, че алгоритмите за филтриране на ключови думи вече се използват за цензурирането на противоречиво политическо съдържание в китайски платформи като WeChat и Weibo. Ето защо интернет потребителите трябва да проявяват все повече и повече креативност, за да намират иновативни начини за разпространение на своите мисли и послания.

На фона на всичко това, китайските власти прилагат и строги регулации за използването на VPN услуги, като работят усилено, за да намерят нови и ефективни тактики за блокирането на подобен род продукти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини