fbpx
23 C
София

Използването на електрическа енергия за Биткойн е спаднало с над 30% за последните седмици

Най-четени

След трусовете с цената на курса на най-популярната криптовалута, Биткойн, чиято цена се сви за кратко дори под психологическата бариера от 20 000 щатски долара, изглежда майнърите и всички други участници в блокчейн мрежата, която стои зад криптовалутата, са решили да свият и количеството електрическа енергия, което използват. Данните показват, че през последните няколко седмици електричеството, което е впрегнато в изчислителни задачи, свързани с биткойн мрежата, е спаднало с повече от една трета, както става ясно от оценките за годишното потребление на електроенергия от икономиста Алекс Де Врис, които той публикува на личния си уебсайт.

Енергийният глад, който е заложен в основата на криптовалутата биткойн, тревожи природозащитниците, правителствата и потребителите от много време насам, тъй като биткойн мрежата действително консумира огромно количество електрически ресурси, които могат да бъдат използвани за широк набор от други дейности, а замърсяването, което се отделя от производството на цялото това необходимо електричество, също e в разрез с всички екологични движения и норми, към които се опитва да поеме обществото. Както е добре известно, биткойн майнърите имат интерес да впрягат големи количества изчислителна мощност и хардуер, тъй като получават възнаграждение под формата на стойност от криптовалутата за това, че с дейността си поддържат работата на блокчейн мрежата.

Годишното потребление на електроенергия за биткойн е спаднало от около 204 тераватчаса (TWh) годишно на 11 юни до около 132 тераватчаса (TWh) годишно на 23 юни. Но въпреки че потреблението на електроенергия е намаляло, стойностите продължават да са много високи и могат да се конкурират с количеството електроенергия за година, което използва Аржентина например.  

Последният връх, който цената на биткойна достигна, беше през ноември 2021 г., когато криптовалутата удари 69 000 долара. След този пик, де Врис изчислява, че годишното потребление на електроенергия от блокчейн мрежата е приблизително същото, използвано от всички центрове за данни взети заедно всяка година.

Стойността на биткойна пада от месеци, но това не доведе до незабавно намаляване на ползваната енергия

Както знаем, стойността на биткойна е в темп на спад в продължение на последните няколко месеца, но това не доведе до незабавно намаляване на количеството използвана електроенергия, тъй като цената му все пак остава и гравитира около ключовия праг. Изчисленията на де Врис показват, че ако цената на криптовалутата остане над 25 200 щатски долара, мрежата от майнъри вероятно ще продължи операциите си със сходни темпове и ще консумира около 180 TWh годишно, тъй като те вече са инвестирали в своя хардуер и вероятно ще продължат да го използват за тези цели, стига да могат да продължат да генерират печалби. Ако цената на криптовалутата обаче стане прекалено ниска, майнърите рискуват да загубят пари в разходи по електроенергия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини