Китай иска по-строг контрол на неподходящото за деца съдържание и глоби местните онлайн гиганти

1
110

Китайският орган за регулация на интернет нареди на някои от най-големите онлайн платформи в страната да започнат процедура по пълно премахване на всяко съдържание, което може да не е подходящо за деца, като им наложи и парични санкции.

Kuaishou, инструментът за съобщения QQ на Tencent, Taobao на Alibaba и Weibo са призовани от Киберпространствената администрация на Китай (CAC).

От CAC казват, че платформите трябва да „коригират“ и „почистят“ цялото незаконно съдържание, което в момента е достъпно онлайн. Действията идват на фона на цялостните мерки на Пекин за налагане на репресии на технологичните компании.

В изявление от САС заявиха, че „операцията е фокусирана върху решаването на седем вида видни онлайн проблеми, които застрашават физическото и психическото здраве на непълнолетните“. Цитираните проблеми са:

  • Ограничаване на насърчаването на „поклонничеството пред парите“ сред децата и подрастващите и намаляване на тяхната податливост на влияние от инфлуенсъри в социалните мрежи
  • Достъп до порнографско съдържание и съдържание с насилие за деца
  • Неподходящи карикатури с насилие или еротично съдържание
  • Форуми, които насърчават суицидно поведение или участие в детско порно
  • Фен клубове, в които деца биват включвани в набирането на средства
  • „Лошо социално поведение“ срещу деца и кибертормоз
  • Неадекватни мерки за борба с пристрастяването на младежите към интернет

Технологичните платформи са получили краен срок за сваляне на съдържанието, което нарушава насоките, като също така са и глобени, въпреки че изявлението не дава подробности за размера на глобите, нито точния краен срок, който компаниите имат, за да извършат исканите от тях промени.

Основните китайски интернет компании са подложени на все по-строг контрол през тази година, тъй като Пекин засилва властта си върху технологичната индустрия.

По-рано този месец акциите на китайския гигант Didi Chuxing потънаха, след като САС нареди на магазините за приложения на популярни компании като App Store на Apple и Play Store на Google, да не предлагат повече приложението на потребителите, тъй като според обвиненията то е събирало незаконно лични данни.

През март китайската държавна администрация за регулиране на пазара заяви, че е глобила 12 компании за 10 сделки, които нарушават антимонополните правила на страната.

Компаниите включват Tencent, Baidu, Didi Chuxing, SoftBank и фирма, придружена от ByteDance, се казва в изявление на SAMR.

Според държавната телевизия CCTV президентът Си Дзинпин е наредил на регулаторите да засилят контрола си върху интернет компаниите, да предприемат мерки срещу монополите и да насърчават лоялната конкуренция.

Активисти за онлайн свободата побързаха да отбележат, че китайските мерки имат по-скоро репресивен характер срещу онлайн платформите, вместо да са пряко загрижени за преживяването на младите хора в интернет пространството – според тях тези мерки ще засилят тревогата и притесненията на компаниите, че могат да бъдат незабавно санкционирани от правителството за съдържанието, което потребителите качват в тях, което ще доведе до по-строги регулации на самото съдържание и презастраховане при ограничаването на публикации, които могат да бъдат определени от правителството като зловредни. В допълнение, някои организации се страхуват, че с това ще намалее и атрактивността на китайския пазар за млади и прохождащи интернет проекти, което допълнително ще монополизира и задуши средата.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари