9.7 C
София

Китай подготвя нов закон за контрол на експорта от съображения за националната сигурност

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американските санкции спряха достъпа на Huawei Technologies до почти всички електронни компоненти, в които се използват американски технологии. Наскоро се появи неофициална информация, че САЩ ще постъпи по същия начин и с китайската компания SMIC, която е най-големият производител на полупроводникова продукция в Поднебесната. А днес уеб изданието Nikkei Asian Review съобщи, че следващия вторник китайските власти пристъпват към разглеждането на нов законопроект, който ще даде възможност за въвеждането на ‘огледални санкции’ срещу САЩ и нейните съюзници.

Ако бъде приет, новият закон за експорта на Китай ще влезе в сила в началото на 2021 година и ще даде възможност на властите на КНР да ограничат износа на компоненти, материали и суровини, включени в китайския черен списък. Очаква се един от най-ефективните лостове за въздействие да стане износа на редкоземни елементи, понеже Китай владее 60% от този пазар. Тези ресурси се използват най-вече за производството на електронни компоненти и от спирането на износа на тези елементи и метали ще пострада не само САЩ, но и Япония и Южна Корея.

Самият законопроект включва съвсем същите аргументи по отношение на националната сигурност на Китай, каквито използва администрацията на Доналд Тръмп по отношение на санкциите на САЩ срещу китайските компании. Според новото законодателство, Пекин забранява износа на стратегически материали, нови технологии и интелектуална собственост по списък, еквивалентен на списъка на министерството на търговията на САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини