Китай показа навлизането на Тянгун-2 в земната атмосфера

0
674

Китайското управление за пилотирана космическа техника (CMSEO) публикува видео, показващо навлизането на орбиталната космическа станция Тянгун-2 в атмосферата, което стана на 19 юли тази година. Станцията се запали, разруши и изгоря в плътните слоеве на атмосферата на южната част на Тихия океан.

Подготовката за слизане на орбиталната станция Тянгун-2 от орбита започна преди около една година, а в началото на месец юли плановете за приключване работата на станцията бяха готови. На 19 юли с помощта на своите двигатели станцията намали скоростта си и в 15:06 часа наше време контролирано навлезе в плътните слоеве на атмосферата на Земята между Нова Зеландия и Чили.

Публикуваното от китайските медии видео е записано от камерата поставена на външната част на Тянгун-2. Показан е моментът на нейното навлизане в атмосферата и неравномерно светещият облак от плазма, който постепенно обхваща космическата станция. След това връзката с Тянгун-2 се губи, понеже плътността на плазмата става много висока и непрозрачна за радиовълните.

Накрая станцията (и камерата) се разрушават и тя почти напълно изгаря в атмосферата. Съвсем малки части от нейните компоненти паднаха в безопасна зона в Тихия океан.

Тянгун-2 бе изведена в околоземна орбита на 14 септември 2016 година и стана втората китайска космическа лаборатория. През месец октомври 2016 година с нея се скачи пилотирания кораб Шънчжоу-11 с два тайконавта на борда, които останаха на Тянгун-2 около един месец.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за