Китай постига квантово превъзходство в голям пробив при квантовите компютри

9
6566

Китай постигна голям пробив в квантовите изчисления, извършвайки калкулация, която ще отнеме милиарди години на модерните суперкомпютри. Това е точката, при която се постига квантово превъзходство. Китайците постигат това, малко над година след като Google го направи за първи път в историята.

Екипът от Университета по наука и технологии на Китай е построил квантов компютър, който може да извършва изчисления близо 100 трилиона пъти по-бързо от най-мощния суперкомпютър в света.

Това сочи документацията към изследванията, която е публикувана в журнала Science

Учените разкриват, че тяхната машина от следващо поколение е напълно различна от тази, която Google използва при своя успех. Това доказва, че има множество подходи при изпълнението на такива задачи.

Изследователите твърдят, че техният прототип е 10 милиарда пъти по-бърз от машината на Google, цитирани от държавната новинарска агенция Синхуа

Защо това е важно?

Теорията за квантовите компютри се ражда преди близо 40 години. Нейн създател е физикът Ричард Фейнман. Чак сега започват да се появяват практически машини, които могат да извършват описаното тогава.

Накратко, при квантовите компютри традиционните битове със стойност 1 и 0, чрез които се предава дигитална информация, са заменени с квантови битове или иначе казано кубити. Разликата е, че те могат да функционират и като 1, и като 0 едновременно. Това се постига чрез състояние на суперпозиция. Всеки нов кубит води до експоненциален ръст в мощността, а не линеен такъв.

Тази мощ може да доведе до революция в безкрайно много области – от медицината до астрономията.

3.9 8 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари