fbpx
5 C
София

Google официално потвърди постигането на квантовото превъзходство

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Точно един месец след изтеклата информация за постигнатото от Google квантово превъзходство, на страниците на престижното научно списание Nature излезе статия, който най-подробно описва по какъв начин квантовият компютър на интернет гиганта се е справил със задачата, която не могат да решат традиционните компютри. Сега вече академичната общност може най-щателно да изучи достижението на Google.

Навярно един ден квантовите компютри ще могат да изпълняват алгоритмите и задачите, недостъпни за съвременните машини. Например да способстват за появата на силен изкуствен интелект или надеждно да защитават секретната информация. Но първоначално учените трябва да докажат, че подобен компютър е възможно да бъде изграден. Когато това стане, ще бъде достигнато така нареченото квантово превъзходство на квантовите компютри над традиционните. Google твърди, че това вече се е случило.

Квантовият процесор с Sycamore с 54 кубита (квантови бита) за 200 секунди извърши изчисления, които на най-мощния суперкомпютър биха отнели 10 000 години.

The Verge отбеляза, че това е алгоритъм включващ работа със случайни и прости числа, която не е по силите на днешните класически компютри.

Интересно е, че IBM, известна със своите суперкомпютри, оспорва рекорда на Google, като твърди, че традиционният компютър може да извърши същото само за 2,5 дни, а не за 10 000 години.

Въпреки критиката, повечето учени от целия свят признаха достижението на специалистите на Google от лабораторията в Санта Барбара и го сравниха с първия полет на братя Райт.

Сега предстои внимателното изучаване на публикувания от Google материал, но интернет гигантът очевидно показа, че е възможно създаването на универсален квантов компютър, който може да върши работата и на класическите компютри, само че много по-бързо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини