Китай пуска публична информационна платформа, която да показва и порицава замърсяващите околната среда

0
447
This aerial image taken on June 6, 2019 shows a steel factory in Chengde, China's northern Hebei province. (Photo by FRED DUFOUR / AFP) (Photo credit should read FRED DUFOUR/AFP via Getty Images)

Китай ще опита нова стратегия да се справи с компаниите, които нарушават правилата за замърсяване на околната среда. Ще използва информация за тяхната дейност срещу тях.

От Ройтерс разбираме, че на 1-ви март ще бъде пусната информационна платформа за целта

Тя ще позволи на публичните и официалните лица да изследват нивата на емисии в реално време и назад във времето, за да определят дали фабрики и институции нарушават регулации. Ще могат да се хващат нарушители по време на тяхното деяние, след което да се премине към някакво действие по въпроса.

Компаниите в Китай са задължени да получават разрешително да замърсяват атмосферата. Властите обаче изпитват сериозни проблеми със събирането на нужните данни. Често трябва да се борят с организации, които фалшифицират данните или забавят предаването им. По принцип нарушителите получават ежедневни глоби, а тези които умишлено избягват процеса по надзор могат да бъдат арестувани.

Все пак мащабът е огромен и на теория е едно, а на практика се получава друго

В рамките на новата система, компаниите ще трябва да инсталират оборудване за мониторинг и да поддържат информация за пет години назад. Компаниите, които не спазят това, ще трябва да плащат глоби от по 200 хиляди юана (около 31 хиляди долара). Нарушителите, които замърсяват ще подлежат на глоби за деянията си в размер до 1 милион юана (около 155 хиляди долара).

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари