fbpx
1.4 C
София

CES 2021: Бош залага на изкуствения интелект и свързаността за защита на хората и околната среда

Най-четени

Бош разчита на AIoT – Изкуствения интелект на нещата, за да подобри здравето на хората и да защити планетата, като облагодетелства хората и околната среда с технически решения на базата на данните, изкуствения интелект и интернет на нещата. „Ние комбинираме AI и свързаността, за да формираме AIoT за подобряване на енергийната ефективност и борба с коронавируса“, ​​твърди Майкъл Боле, член на управителния съвет на Бош.

„AIoT предлага огромен потенциал. Вече отключваме този потенциал и планираме да разширим усилията си в бъдеще”. На виртуалното търговско изложение за потребителска електроника CES 2021 компанията ще представи интелигентни, устойчиви решения за здравето, живота и мобилността под мотото Sustainable #LikeABosch – „Устойчив като Бош“.

Сред иновациите, с които Бош дебютира на технологичното изложение, е първият в света самообучаващ се AI сензор за wearable (носими) и hearable (за слушане) устройства за фитнес тракинг. Тъй като AI работи на самия сензор (edge ​​AI), вече няма нужда от интернет връзка по време на упражненията – това подобрява енергийната ефективност и поверителността на данните. Компанията представя и сензор, който измерва качеството на въздуха и относителната влажност.

По този начин се получава информация за концентрацията на аерозоли във въздуха – данни, които са особено важни за борбата срещу коронавируса. Охранителните камери на Bosch също могат да помогнат в борбата срещу вируса. С помощта на AI те изпълняват широк спектър от специфични за клиента приложения. Например, новата камера с интегриран интелигентен видео анализ измерва телесната температура безконтактно, анонимно и с висока точност – с максимално отклонение от половин градус.

Освен това, използвайки софтуерно решение на отворената платформа на стартъп компанията на Бош Security and Safety Things, тези камери могат да открият дали броят на хората в даден магазин съответства на ограниченията във връзка с коронавируса. Тази платформа получи наградата за иновации на CES® 2021 и едно от четирите решения на Бош, отличени тази година. Друга премиера е преносимият монитор за хемоглобин, който открива анемия чрез сканиране на пръстите. Устройството е особено подходящо за региони с недостатъчен достъп до медицинска помощ. Снабден с AI, мониторът за хемоглобин дава резултат в рамките на 30 секунди – не е необходимо лабораторно изследване или вземане на кръв.

В момента най-добрият пример за това как иновативната технология на Бош може да подобри здравето и благосъстоянието е PCR тестът за коронавирус с тестовото устройство на Бош Vivalytic

Сега резултатите се получават още по-бързо: лаборатории, лекарски кабинети, старчески домове и болници могат да оценят едновременно пет проби за 39 минути – това наистина е „техника за живота“.

Благодарение на подобрения софтуер, положителните проби излизат дори за по-малко от 30 минути. Разработването на системата Vivalytic, която се състои от устройство за анализ и тестови касети, е резултат от дългогодишното сътрудничество между корпоративните изследвания и авангардния инженеринг на Бош, Bosch Healthcare Solutions – Бош Решения за здравеопазването и болницата Robert Bosch. 

Sustainable #LikeABosch – Устойчив като Бош: Бош е пионер в действията за опазване на климата

Изследване, публикувано наскоро в Германия, показва, че AIoT може да надхвърли границите на здравните приложения, за да подкрепи и действията за защита на климата. Проучването установи, че всеобхватната дигитализация в мобилността, производството и строителните технологии може да помогне на страната да измине половината път до постигането на целите за емисиите от Парижкото споразумение.

Тук Бош взема нещата в свои ръце: мотото за тазгодишния CES – “Sustainable #LikeABosch – Устойчив като Бош“ – изразява един от аспектите на предприемаческата отговорност на компанията. Продължението на имиджовата кампанията #LikeABosch подчертава как всеки може да даде своя принос за опазване на околната среда с устойчиви продукти.

Бош като лидер дава пример: според фирмените изчисления всичките 400 световни локации на компанията са въглеродно-неутрални от 2020 г. Бош е първото индустриално предприятие в световен мащаб, постигнало нетни нулеви въглеродни емисии от произвежданата енергия от собствени и външни източници. „Следващата стъпка за Бош е да се справи с емисиите по цялата верига на стойността – от поръчките до използването на продуктите“, заяви Боле.

В този смисъл Бош е първият автомобилен доставчик, който се присъединява към инициативата Science Based Targets с конкретна и амбициозна цел: до 2030 да намали с 15% емисиите на CO2 нагоре и надолу по веригата

Постиженията на Бош в климатичните действия спечелиха признание и извън компанията: Проектът за откриване на въглерод с нестопанска цел (CDP) добави Бош към своя А списък.

Чрез своята консултантска компания Bosch Climate Solutions, основана миналата година, Бош споделя с други компании опита си на пионер в действията за опазване на климата. Стартъпът на Бош предлага няколко решения, включително облачно базирана енергийна платформа, която намалява консумацията на енергия от машините чрез интелигентни алгоритми и по този начин увеличава ефективността на производствените процеси.

Бош вече инсталира тази платформа в над 100 локации, допринасяйки значително за повишаване на енергийната ефективност – основният лост в стремежа на компанията към въглероден неутралитет.

Пътят напред е дигитален и устойчив: на пол позиция с индустриалния изкуствен интелект

Дигитализацията проправя пътя към устойчивост. „Искаме да бъдем водещата AIoT компания във всички области, в които работим“, обяснява Боле. Доверието в AI е най-важната предпоставка за утвърждаването му, така че да подобри живота на хората и да помогне за ограничаване на климатичните промени.

За тази цел Бош залага на индустриалния изкуствен интелект, който обяснява физическия свят на машините – вместо да ги учи как да се държат като хора. Но всичко това изисква етични норми. За да ги определи, Бош изготви етичен кодекс на изкуствения интелект, обединен от тезата, че хората винаги запазват контрола.

Наред с повишаване на енергийната ефективност в производството, Бош системно добавя свързаност в своите продукти за дома и мобилността и така помага на потребителите да пестят енергия. Сред тези продукти е енергийният мениджър, който компанията предлага за използване в частни домове. В комбинация с термопомпа и фотоволтаична система, мениджърът може да намали консумацията на енергия с до 60%. В сферата на мобилността шофьорите на електромобили могат да се възползват от услуги като Battery in the Cloud – Акумулатор в облака, която чрез интелигентен софтуерен анализ намалява изтощаването на акумулатора с до 20%.

Като цяло комбинацията от електрифицирано и автоматизирано шофиране с персонализирани и свързани услуги ще отвори широко поле за софтуерните приложения

Автомобилните компютри са в центъра на усилията на Бош да разшири водещата си роля в софтуерно интензивните електронни системи. За да отговори на това търсене, в началото на годината започна работа новата дивизия Cross-Domain Computing Systems – Интердисциплинарни компютърни системи със 17 000 служители. Тук Бош комбинира експертизата си в хардуерното и софтуерното инженерство за разработка на компютри, сензори и управляващи блокове за всички автомобилни системи. Това намалява сложността на автомобилния развой и ускорява въвеждането на новите функции на пътя.

Експертизата помага за изследването на Луната: полет в космоса с изкуствения интелект на Бош

От пътищата на земята до космическите полети: докато на миналогодишния CES видяхме премиерата на сензорната система с изкуствен интелект SoundSee за Международната космическа станция, този път Бош е насочил вниманието си към Луната. Като част от програмата Tipping Point на НАСА, Бош обединява усилията си с компаниите Astrobotic и WiBotic и с Вашингтонския университет, за да изследва и разработва технологии за интелигентна навигация и безжично зареждане на малки роботи за работа на Луната. Изследователите от Бош в Питсбърг и Силициевата долина допринасят със своя опит за интелигентния анализ на данни и решения за безжична свързаност, базирани на AI. Получените резултати ще се влеят в по-нататъшното развитие на AIoT решенията на Бош обратно на земята.

Всичко това ясно показва какъв огромен потенциал предлага AIoT, както и ключовата роля на устойчивостта в него. „Само компании, които се стремят към устойчивост днес и отключват огромния потенциал на AIoT, ще бъдат успешни утре“, твърди Боле.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини