Китай пусна супер чиста снимка на Луната и видео на кацането, заснети от Chang’e 5

7
14525

Chang’e 5 мисията влезе в ключовата си фаза по събиране на проби от Луната и предстоящото тяхно пътуване до Земята. Само ден след това, Китайската национална космическа администрация публикува кратко видео от слизането към повърхността и снимка на лунен пейзаж с висока разделителна способност.

Панорамната снимка на повърхността показва региона Oceanus Procellarum, където космическият апарат се приземи

Определено е красива, чиста и спираща дъха. Показва кацналата машина и един от нейните крака на преден план, с повърхността на Луната, която се разтяга в хоризонта.

Снимката е с размер от 15000 на 7947 пиксела. Предлага невероятни детайли. Може да видите малките скали близо до машината перфектно, както и вдлъбнатината, която нейният крак прави при кацането.

Видеото пък е забързано и показва как Chang’e 5 при снижаването си забавя своята скорост, променя ориентацията си, избягва опасности и след това се премества преди да кацне.

Най-интересното обаче тепърва предстои в четвъртък

След кацането си, апаратът е започнал да взима проби от повърхността и на дълбочина до 2 метра под нея. Те се слагат в капсула. В четвъртък малкият космически кораб ще се опита да излети от Луната. Когато се върне в орбитата на Луната, трябва да се свърже с другата си част, на която да се качат пробите и да се върнат безопасно на Земята.

Ще разберем как ще се развие остатъкът от мисията до края на 2020 година. И ако всичко е успешно, на Земята ще има първите проби от Луната от над четири десетилетия насам.

5 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари