15.3 C
София

Китай се отказва от софтуера за сигурност на Symantec

Най-четени

Китайският правителствен информационен департамент препоръча на правителствените органи в страната да се откажат от използването на антивирусни продукти на американската компания Symantec поради наличието в нейните продукти на „задни врати“ и скрита шпионска функционалност, съобщи изданието CNews, позовавайки се на информация от китайската преса.

В доклада на информационния департамент се казва също, че китайското правителство трябва да премине към продукти за защита – собствена разработка, при това възможно най-скоро.

Препоръката е отправена въз основа на резултатите от извършена проверка, която показала, че продуктите на Symantec осъществяват шпионаж в Китай и други страни в полза на специалните служби на САЩ. В момента правителството на Китай е един от клиентите на Symantec.

Съгласно юнския доклад на Gartner, през 2013 година компанията Symantec е притежавала 18,7 процента от световния пазар на софтуер за защита на данни. През миналата година разработчикът е реализирал приходи в размер на 3,7 милиарда щатски долара. Китай, наред с Япония, Южна Корея и Индия, е един от най-големите клиенти на компанията. Сумарно Азиатско-Тихоокеанският регион носи около 20 процента от приходите на Symantec.

В момента американският разработчик на антивирусен софтуер предприема действия за разрешаване на конфликта между него и китайските власти. По думите на представители на Symantec, продуктите на компанията не съдържат задни врати и шпионски софтуер. През месец ноември 2011 г. разработките на Symantec са преминали необходимите проверки и са получили необходимите лицензи.

Ще припомним, че през май тази година китайските власти призоваха всички банкови организации в страната да се откажат от използването на сървъри на IBM, които според тях се използват за незаконен достъп и следене на лични данни. Вчера стана известно още, че Китай е обявил и iPhone за заплаха за националната сигурност на страната.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини