15.4 C
София

Apple патентова дизайна на магазините си в Европа

Най-четени


Европейският съд (European Court of Justice) разреши на Apple да патентова външния вид на своите магазини. Припомняме, че по-рано американският производител патентова и дизайна на Apple Store в САЩ.

Съгласно решението на висшата европейска съдебна инстанция, магазините Apple Store притежават трите основни критерия, които позволяват те да бъдат признати за търговска марка: търговските обекти имат свой отличителен знак; те могат да бъдат представени в графичен вид, както и достъпните в тях стоки и услуги се отличават от тези, които предлагат другите компании.

Изданието The Wall Street Journal напомня, че през 2010 г. Apple е подала патентна заявка, описваща специалното архитектурно оформление на магазините на дребно на компанията. Патентът е бил получен в началото на 2013 година, след което компанията реши да регистрира аналогични права и в други страни.

Германското патентно ведомство се изказа против тези намерения с мотива, че дизайнът на никой магазин не би могъл да се разглежда като отделна марка. В тази връзка Apple се обърна към съда, който застана на страната на компанията. Решението на Европейския съд е окончателно и се прилага за всички страни от Европейския съюз, включително Германия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини