fbpx
24.6 C
София

Китай се подготвя за изпращането на космически апарати до Юпитер и Уран

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

До 2030 година Китай възнамерява да стартира едновременно две космически мисии с помощта на една ракета. Тя ще изведе в космоса две сонди, като едната ще поеме към Юпитер и ще изучава неговите спътници, а другата ще полети към Уран.

Извеждането на сондите в космоса е планирано да бъде осъществено с помощта на ракетата Чанчжън-5, което ще стане в рамките на мисията Тянвън-4. В началото двете космически сонди ще летят заедно, а след това ще се разделят и ще поемат по различни траектории.

Космическата програма Тянвън-4 е част от голямата китайска програма за изучаване на Слънчевата система Тянвън (Небесни простори). Именно в рамките на тази мащабна програма през 2020 година на Марс бе изпратен китайски орбитален апарат и марсианския роувър Чжужун.

Следващата мисия в рамките на тази космическа програма е Тянвън-2, в рамките на която китайска космическа сонда ще вземе проби от един от големите околоземни астероиди и ще ги донесе на Земята.

За 2028 година е планирана мисията Тянвън-3, целта на която е доставянето на марсиански грунт на Земята. След това идва реда на газовите гиганти в Слънчевата система.

Китайското национално космическо управление допълва, че научните цели и окончателните технически характеристики на двете сонди са вече уточнени и двата апарата се разработват от китайските специалисти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини