fbpx
5 C
София

Китай създаде изкуствен неврон, който може да регистрира химическите сигнали на мозъка

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайски учени създадоха изкуствен неврон, който може да взаимодейства с невротрансмитера допамин. Поредица експерименти с лабораторни мишки показа, че новия изкуствен неврон може както да отделя, така и да получава допамин съвместно с естествените неврони на животните. Решението е идеално за разработването на ново поколение интерфейси мозък-компютър, които могат с много голяма точност да регистрират всички сигнали на човешкия организъм – както електрическите, така и химическите.

Китайските специалисти допълват, че почти всички съвременни интерфейси от подобен тип измерват само съвсем опростените електрически сигнали от невроните на мозъка. Системите от подобен род дават възможност на компютрите да регистрират, натрупват и дешифрират редица важно за организма данни, но основният масив от информацията остава скрит в кодираните невротраснсмитери – химични вещества от рода на допамина, които се използват от невроните за прехвърляне на информация от един към друг. Сега китайските учени обявиха, че могат да измъкнат тези скрити в допамина данни.

„Основният език на мозъка е химическият, но всички съвременни интерфейси мозък-машина използват електрически език. Ето защо ние създадохме изкуствен неврон, който може да дублира взаимодействието с информацията на оригиналния неврон“ – каза ръководителят на това научно изследване Бенхъей Ху.

Самият неврон е съставен от сензор, направен от графен и нанотръби, който може да определи кога се отделя допамин. Ако сензорът регистрира достатъчно количество, то с помощта на мемристор се задейства отделянето на по-голямо количество допамин в другия край на изкуствения неврон.

С помощта на тези изкуствени неврони китайските учени са успели да активират редица мускули на животното без каквито и да било електрически сигнали. Това ще опрости създаването на съвсем нови интерфейси мозък-компютър от по-различно поколение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини