fbpx
16.5 C
София

Китай създаде преносимо устройство за добиване на вода и кислород от лунната почва

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

В идеалния случай ресурсите, необходими за живота на астронавтите на Луната, Марс или където и да е другаде, трябва да бъдат добивани на място. Полезният товар на ракетата е изключително ограничен, а доставянето на вода или кислород от Земята е скъпо и непродуктивно. Китайски учени, например, представиха прототип на носимо съоръжение за извличане на кислород, вода и гориво директно от лунната почва и се надяват скоро да тестват това решение в космоса.

Въз основа на тази система можем да реализираме инсталация за поддържане на живота и околната среда с нулево потребление на енергия и наистина да поддържаме лунното изследване, проучване и пътуване“ това се съобщава в статия на престижното списание Joule.

Изследователският екип е включвал учени от Университета в Нанкин, Китайския университет в Хонг Конг, Китайската академия за космически технологии, Университета за наука и технологии в Китай и Университета за наука и технологии в Макао. Устройството с тегло 5 кг може да извлече 20 грама вода от лунната почва и да използва издишвания от астронавта за един час въглероден диоксид. От едната половина на тази порция се произвеждат кислород и водород, а втората част се съхранява за пиене. Подобна инсталация може също да произвежда още метан и метанол.

Ограничението на предложеното решение остава, тъй като в един тон лунна почва може да има от 120 до 180 грама вода, както показват предварителните проучвания. Въпреки това използването му все още изглежда рационално – доставката на вода от Земята до Луната е трудна и скъпа.

Засега всички планове по създаване на бази на Луната остават обвързани с нейните полюси, където в сянката на дълбоките кратери може да остане достатъчно количество воден лед. Следователно всички бъдещи мисии до Луната по един или друг начин ще бъдат насочени към изследване на тези области от нашия естествен спътник. По-специално, през 2024 г. Китай възнамерява да проведе на Южния полюс на Луната мисията Chang’e-6 за търсене на вода и да изпрати почвени проби от тази област на Земята. Ако успее, от началото на 2030-та година на това място може да се появи китайска лунна база.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини