fbpx
12.9 C
София

Ключовите нововъведения в HarmonyOS 2 на Huawei

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

По време на вчерашната голяма презентация Huawei представи втората версия на своята фирмена операционна система HarmonyOS, която вече се предлага за смартфони, таблети, смарт часовници и друга електроника. Новата ОС на китайския технологичен гигант дава възможност за обединяването на различните устройства в едно цяло „супер устройство“, от което потребителят може да получи максимална полза чрез синергията на обединените в едно мобилни и десктоп устройства.

Новият контролен панел в HarmonyOS 2 осигурява съвсем лесни и интуитивни съединения с другите устройства чрез обикновено преместване на иконките, като по този начин потребителите могат съвсем лесно да добавят допълнителни устройства в зависимост от конкретния сценарий. Така например, за да се гледа филм от смартфона (таблета или лаптопа) на телевизора е достатъчно да се премести иконката на телевизора върху иконката на мобилния телефон (или на друго устройство), след което филмът се показва на големия екран. По същия начин се осъществява включването на безжичните слушалки и другата подобна периферия.

Новият контролен център дава възможност за използването на приложенията в различните устройства без да се налага инсталирането но съответното приложение на всяко едно от тях. По този начин всички функции и онлайн услуги са достъпни по всяко време и навсякъде. Да се преглеждат стартираните програми е възможно от всички устройства, които са включени към общото „супер устройство“.

В новата HarmonyOS изцяло е преработен началния екран. Сега той работи по нов начин – чрез плъзгане нагоре по всяко едно от приложенията е възможно създаването на служебни уиджети, в които да се показват различни данни или да се ползват услуги в режим на реално време без да се налага стартирането на самото приложение. Освен това специално разработеният шрифт HarmonyOS San и естествените „гравитационни анимации“ осигуряват съгласувано взаимодействие между потребителя и всички устройства работещи под управлението на операционната система HarmonyOS 2.

Платформата HUAWEI HiLink вече носи името HarmonyOS Connect. Тя има за цел да даде интелигентни функции на възможно най-много електронни устройства, произвеждани от външни производители. Устройствата от екосистемата на интелигентния дом сега могат да се свързват със смартфона само с едно докосване. Така например, достатъчно е с мобилния телефон да бъде докосната микровълновата печка Midea, работеща с HarmonyOS Connect, да се избере рецептата и готвенето да започне. Храната по-дълго ще остава свежа в хладилниците Haier, които автоматично регулират температурата в зависимост от съхраняваните продукти.

Huawei специално подчерта, че всеки смартфон, работещ под управлението на новата операционна система запазва скоростта си на работа, както и скоростта на четенето и записа на информация дори и след 36 месеца работа даже и ако във вградената памет на устройството има съвсем малко свободно място. И още, HarmonyOS 2 работи значително по-плавно в сравнение с последната версия на EMUI. Нещо повече, в HarmonyOS 2 се използват оптимизирани алгоритми и времето на автономна работа с една и съща акумулаторна батерия е по-дълго.

Huawei даде пример с играта Peace Elite, като смартфонът HUAWEI Mate 40 Pro с HarmonyOS 2 осигурява 5,1 часа непрекъснат гейминг.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI Mate X3: най-тънкият сгъваем смартфон е в ръцете ни

В началото на надпреварата при сгъваемите смартфони изглеждаше, че HUAWEI винаги ще има свой собствен прочит на този вид устройства. Докато конкурентите залагаха на...

Подобни новини