Книгите по известната поредица Хари Потър на Дж. К. Роулинг бяха забранени в католическо училище, поради опасения на ръководството, че учениците може да се насочат към практикуването на магия.

Опасен ли е Хари Потър? Любимата поредица на вече второ поколение деца и възрастни, разказваща за млад магьосник и неговите приятели, беше свалена от рафтовете на библиотеката в католическото училище „Св. Едуард“ в Нешвил, защото пасторът на училището смята, че магическите заклинания в книгите са истински.

Преподобният Дан Рийхил, пасторът на училището, извади книгите от обръщение заради „препоръки на екзорсисти в Съединените щати и Рим“, според CNN във вторник.

„Тези книги представят магията като нещо добро и зло едновременно, което не е вярно. Проклятията и заклинанията, използвани в книгите, са действителни, като при четенето им човек рискува да предизвика зли сили и вселяване на духова в човека, който чете текстовете“, казва Рийли в електронно писмо, първоначално публикувано от „Тенесианската събота“.

Ребека Хамел, ръководител на училищата за католическата епархия в Нешвил, САЩ, потвърди, че имейлът на Рийъл за премахването на книгите е реален и казва, че макар католическата църква да няма официална позиция по книгите за Хари Потър, пасторът на училището има последната дума, според Тенеси и Си Ен Ен.

Католическото училище „Св. Едуард“, Хамъл, Рийхил и авторката Дж. К. Роулинг не отговориха веднага на искане за коментар.

Ходът на училището може да изненада феновете, но заслужава си да се отбележи, че поредицата от книги за Хари Потър оглавява списъка с най-оспорваните книги в Съединените щати през 21 вак, според Американската библиотечна асоциация. Много други училища започнаха също да получават писма от притеснени родители към библиотеките и канцелариите на училищата, с искане книгите да бъда премахнати от библиотеките, поради „опасно за децата“ съдържание или неуместност.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

Цитат:


защото пасторът на училището смята, че магическите заклинания в книгите са истински.


Сигурно вярва и че земята е плоска… както мозъка му, аман от инфантили които не могат да направят разлика м/у литература за деца (ака приказки) и реалност!

zmei
zmei

затова не е хубаво да се вярва в глупости (включително и в религии) Дали има сила е отделен въпрос 😉

Симеон
Симеон

Религията е създадена с цел контрол.Стотици години Църквата е била контрол.Дори и днес има голяма сила макар ,че по малко намалява.Друг е въпроса дали има някаква сила както казваш и ти 🙂

Охох
Охох

Хубаво е, че са забранили книгите, но по друга причина – детайлните описания на тормоз и клинична депресия (в това състояние авторката ги е писала).

Анонимен
Анонимен

А в бг училището защо не се включат в учебната програма тези книги

Симеон
Симеон

Защото ще е твърде забавно на децата.По-добре е да четат стари книги които повече никога няма да ги прочетат