Форумът на популярния уебкомикс XKCD беше закрит временно, поради разкрит пробив към него. Инцидентът засяга 562 000 регистрации.

XKCD е уебкомикс, създаден от Рандъл Мур преди 13 години, който бива описван, като „уебкомикс за романтика, сарказъм, математика и език.

Изглежда атаката към сайта не е станала сега, а преди месеци. Информацията, свързана с инцидента е била добавена през почивните дни към сайта на Трой Хънт Have I Been Pwned (HIBP), което провокира вземането на мерки от страна на администриращите XKCD. Сред данните, които са изтекли в публичното пространство присъстват имена, имейл адреси, IP адреси и пароли, съхранени MD5 phpBB3.

„Форумите на XKCD в момента са офлайн. Бяхме алармирани, че части от потребителската PHPBB таблица от нашите форуми се е появила в изтекъл в Интернет информационен масив. Данните включват потребителски имена, осолени, хеширани пароли и в някои случаи, IP адреси с дата на регистрацията“, гласи съобщение във форумите на сайта.

„Изведохме форумите офлайн, докато проведем разследването си и се уверим, че те вече са защитени. Ако сте echochamber.me/xkcd потребител, трябва веднага да промените вашата парола за всеки друг сайт, ако използвате за него същата или подобна парола“, продължава официалното съобщение.

Трой Хънт е получил данните от независим разработчик по сигурност.

Изглежда, че миналата седмица е била доста успешна за крадците на данни и техните речници, които са били обогатени с близо милион записа – освен този тук, и осъществената успешна атака към Foxit.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари