fbpx
15.2 C
София

Кога ще има доставка до Международната космическа станция

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Поради аварията с ракетата носител Союз-ФГ, новият екипаж астронавти не можа да бъде доставен до МКС. Не бяха доставени и продоволствия и техника за Международната космическа станция. Но по-важното е, че досега единствено руските ракети транспортираха хора в космоса и към днешен ден не е известно, кога ще бъде следващата човешка мисия в космическото пространство.

Аварията на единствената ракета, транспортираща астронавти до МКС, може съществено да повлияе на бъдещите космически програми. Роскосмос може и да се радва на задействалата се навреме система за аварийно спасяване. Но поради честите аварии (преди това имаше проблеми с Протон и безпилотните Союз), руските компании отказаха да застраховат следващия товарен полет на ракетата Союз-ФГ. А без застраховка, няма астронавти в космоса.

Дори и при най-добро стечение на обстоятелствата и моменталното разкриване на причините за аварията, Русия не може да изпрати астронавти в космоса при следващото изстрелване на ракетата. Причината е, че според застрахователните правила, след подобна авария, ракетата задължително трябва да осъществи минимум един безпилотен полет. Но Роскосмос реши да се презастрахова и обяви, че безпилотните полети ще бъдат три, преди отново да се мисли за човек в космоса. Ето защо, следващото изстрелване на ракетата с екипаж в космическия кораб, може да стане най-рано през месец декември тази година.

Не бива да се забравя Китай. Известно е, че Поднебесната може да извежда тайконавти в орбита. Но китайските достижения в космическата област са непрозрачни, а и китайската техника не може да транспортира нов екипаж до МКС и да върне останалите на Станцията трима астронавти. Тоест, до средата на 2019 година алтернатива на руската Союз не се предвижда. NASA разчита, че нейните астронавти отново ще летят с руската ракета до МКС, но кога ще стане това?

Сроковете притискат

Разследването на причините за аварията на ракетата Союз-ФГ с пилотирания космически кораб Союз МС-10 се бави. Предварителният доклад на комисията за разследване на извънредната ситуация бе отложен веднъж и сега е планиран за 30 октомври. Но не се знае, дали ще бъде достатъчно информативен за застрахователите. Рискът е твърде голям – същият дефект може да се прояви отново и застрахователите нямат достатъчно информация, за да определят цената на застрахователната премия.

Разследването на инцидента може да повлияе на сглобяването на нови ракети и още повече да измести датата на следващото изстрелване с хора на борда. Има и друго – ако при следващите планирани безпилотни изстрелвания на ракетата Союз-ФГ отново има авария от подобен род, то това със сигурност ще промени съдбата на руската космонавтика.

Трудностите за МКС

Бъдещето на астронавтите, намиращи се в орбиталната станция, не изглежда драматично. Ръководителят на руския сегмент на МКС космонавтът Владимир Соловьов съобщи, че запасите от гориво, кислород, вода и продукти, ще стигнат за половин година. А и екипажът може да се завърне на Земята с помощта на прикачения към МКС Союз МС-09.

Но времето притиска: докато Роскосмос води разследването и осъществява пробните (непилотирани) космически полети, екипажът на МКС трябва да използва запасите от храна, вода и въздух.

Ако се стигне до връщането на космонавтите с помощта на прикачения Союз МС-09, преди тяхната смяна да пристигне, станцията ще трябва да влезе в хибернация и да работи в автономен режим.

Няма алтернатива

Всичко това сериозно вреди на имиджа на Роскосмос. През последните години NASA може да се похвали със солидно портфолио от успешни мисии. Марсианските роувъри, полетите до Сатурн и Юпитер и дори космическите Вояджър-1 и Вояджър-2, които от 40 години работят в космоса.

Роскосмос се фокусира върху работата предимно с МКС. Наистина, сега се проектира пилотирания кораб „Федерация“, новата ракета Союз-5, лунна станция, но тези проекти са още в началната си фаза. В най-близко бъдеще е планирана само първия етап от руско-европейската мисия Екзомарс.

Ето защо, хибернацията на МКС ще окаже силно негативно влияние предимно на руската космическа програма.

В тази сложна ситуация, кризата може да бъде преодоляна само от един човек. Това е ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който ще трябва да работи в екстремални условия. От неговите действия зависи не само неговата лична кариера, но и бъдещето на МКС, както и на цялата руска космонавтика.

 


Дали силата и опита на Русия ще са достатъчни за излизане от ситуацията с МКС? Отговорът е в ръцете на само един човек. Неговите часове и минути се броят не само на Земята но и в орбита.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

32 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини