В списание Proceedings of the National Academy of Sciences бе публикувано мащабно изследване, показващо, че коефициентът на интелигентност IQ през последните 10 години непрекъснато се понижава.

Според учение, „обратният ефект на Флин“ е свързан с най-различни външни фактори. Например, с промените в образователните системи или влиянието на медиите. Засега никой не може да даде задоволителен отговор.

През 1984 година американският учен Джеймс Флин публикува в списание Psychological Bulletin статията „The mean IQ of Americans: Massive gains 1932 to 1978“. В нея се описва интересен статистичен феномен – постепенното повишаване на IQ с 15 точки през последните четири десетилетия. Този ръст се наблюдава не само в САЩ, но и в другите държави. Но през последните години бе регистриран обратния тренд – все повече изследвания показват, че от началото на 1970-те години IQ непрекъснато пада. Неизвестно защо точно сега.

В новата научна работа са анализирани данните на 730 000 души, информацията за които е събирани от 1970 до 2009 година. Изследването обхваща само мъжете, родени през периода от 1962 до 1991 година. Възрастта на участниците в изследването е 18-19 години.

Средният IQ за родените през 1962 година е 99,5 точки, а за родените след седем години е вече 102,3. Това се съгласува с ефекта на Флин. Но за родените през 1989 година мъже, IQ пада до 99,4 точки. Постепенно се образува тренд на непрекъснат спад на IQ.

Психолозите не могат да дадат обяснение на новия феномен. Предполага се, че влияние оказва миграцията, влошаване качеството на образованието както в училищата, така и в самите семейства. Като много вероятни причини се посочват още влошеното хранене и здраве, както и силното въздействие на медиите.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
3 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
9 Автори на коментарите
репресиранИзидороАтанасpix3lOceanic815 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ратнемок
Ратнемок

Калдата като медия също има своя принос с ниско качествени статии. Това е показателно и за IQ-то на публикуващите ги.

pix3l
pix3l

Не ми трябват изследвания за да го докажа това… стига ми да отворя някоя статия за изкуствен интелект тук и да погледна коментарите. 😀

Палуестиниец
Палуестиниец

За това е виновна телевизията и масовото и навлизане в живота на хората…
Което започва бурно през 70′ години

the professor
the professor

как защо? защото има google и смартфони. не се налага нищо да учиш и да помниш google и смартфона помнят вместо теб и дори да се налага нещо ново да измислиш – вече някой го е измислил и го ползваш на готово…

pix3l
pix3l

И къде точно е проблемът в това, професоре?

Oceanic815
Oceanic815

Оооо, за правителствата проблем няма, те даже точно това искат защото си предсказуем и лесно манипулируем. 🙂

pix3l
pix3l

Значи дивелпърите, математиците, физиците и всякакви други сме лесно манипулируеми, щото оставяме Google да намери това, което търсим и ползваме смартфон, за да не се налага да помним излишни неща? Как точно ще се развива света, ако вместо да решава нови задачи, всеки седне да преоткрива топлата вода?

А като помниш всичко, какво? Мислиш ли, че ще си по-полезен от някой, на който ще му трябват 10 секунди да провери в Google това, което му трябва?

IQ-test
IQ-test

Massive gains 1932 to 1978 – постепенното повишаване на IQ с 15
…. че от началото на 1970-те години IQ непрекъснато пада. Неизвестно защо точно сега.

Моля някой с висок IQ да обясни, как тези изречения се вързват логически и кога е точно сега?

Атанас
Атанас

Не е труден отговора на тази „мистерия“. Моето мнение е следното: IQ-то или развитието на интелекта е адаптация на индивида към средата. Когато средата е изискваща, стресът е по-голям, мозъка учи по-бързо, създава връзки между различните късчета информация, и т.н. – да не задълбавам – просто човек става по-умен, адаптивен, „по-човек“. След войната живота е бил доста труден – живота е изисквал много от всички хора – труд, учене, ежедневно справяне с различни трудности. Ето ви причина за покачване на интелигентността. С развитието на индустрията, науката, направените различни открития и продукти улесняващи живота, се осигурява изобилие от храна и блага.… Виж още »

Изидоро
Изидоро

IQ-то не е мерило за нищо съществено. Това е способността на хората да решават математически и логически задачи. Би следвало да се нарече Коефициент на Интелектуалност, а не на интелигентност.
Един човек може да е с IQ 200 и пак да е пълен несретник и неадекватен в ежедневния практически живот (както често се случва с физици, математици, геймъри, програмисти, дивелопъри и други). Спомнете си физика-гений Шелдън от Теория на Големия взрив.
Интелигентността е много по-комплексно и всеобхватно понятие от интелекта и тя не може да се измери само със способността за справяне с математически и логически проблеми.

репресиран
репресиран

IQ-то е ченгеджийски инструмент, за да изкара умния луд и да ти вкара психо атака…