Всеки свързан към локална или глобална мрежа компютър разполага със свой уникален или не особено уникален идентификатор, чрез който другите компютри могат да се свързват с него и да отговарят на неговите запитвания.

Ако този адрес го нямаше, как мрежата би могла да определи за кой компютър е изпратено дадено съобщение? Най-логично е, всеки компютър да има точно такъв уникален адрес, но компютърните технологии се развиха твърде бързо, броят на устройствата стремително нарасна и броят на свободните адреси на практика привърши.

В тази светлина редица уеб-издания в средата на есента решиха да разгледат от малко по-различен ъгъл, кои са технологиите, позволяващи използването на един и същи адрес от няколко компютърни системи и дори от стотици компютри. Преди IPv6 да навлезе глобално, нека да разгледаме, кое е по-добре – статичният или динамичният IP адрес, по какво се различават тези адреси и какви са преимуществата и на двата варианта.

 

Какво е статичния IP адрес?

В самото начало, при създаването на интернет, всеки компютър и всеки сървър имаше статичен IP адрес. Компютърът получава този адрес при първото си включване към провайдъра. След това този адрес се записва в настройките на компютъра и никога не се променя, дори и при рестартиране, изключване и т.н. Когато тези адреси започнаха да не достигат, бяха измислени няколко технологии за решаване на възникналия проблем. Към днешен ден статичните адреси струват пари и се използват предимно в сървърите.

Това е необходимо, за да могат потребителите винаги да имат достъп до сървъра. IP адресът е единственият идентификатор на компютъра в мрежата и по него компютрите се намират взаимно. Ако IP на сървъра бъде променен, ще се наложи да бъдат променени редица настройки и да се изчака определено време, докато уеб-сайтът и/или сървърът бъдат прикачени към новия адрес.

 

Какво е динамичният IP адрес?

Тъй като броят на компютърните устройства в интернет продължи стремително да се увеличава, а броят на IPv4 адресите е строго ограничен, провайдърите прибегнаха до редица оптимизации. Една от тези оптимизации бе динамичният IP адрес. Това е абсолютно същият адрес, като статичния и по него компютърът е достъпен в мрежата. Разликата е в това, че този адрес се дава при включване към мрежата и всеки път може да бъде различен.

Това е съвсем логично, понеже обикновените потребители не стоят денонощно свързани с Глобалната мрежа и техните компютърни устройства не са непрекъснато включени. Това означава, че даден IP адрес за известно време е свободен и може да се даде на някой друг. Адресът се освобождава и при изтичане на точно определено време и се заменя с друг адрес. При следващо включване се дава нов IP адрес в съответствие с DHCP протокола. С помощта на този адрес все още е възможно да се играят мрежови игри в интернет, но вече няма как да се използва за хостване на уеб сайт, понеже при смяната на IP, сайтът ще стане недостъпен. И в това е цялата разлика между статичния и динамичния IP адрес.

 

Какво е NAT?

С времето, оптимизацията получена от динамичните адреси стана недостатъчна. Броят на достъпните за потребителите IP адреси се увеличи около два пъти, но това е твърде малко и се наложи провайдърите да използват още една технология вместо динамичните адреси. Това е NAT (Network Address Translation).

Много от начинаещите потребители понякога си казват: „Имам си динамичен IP и сега ще закача към него игрови сървър, ще дам IP-то на приятел или приятели, нищо, че адресът е временен – и ще играем“. Но не се получава. Не става така. Причината е, че провайдърите вече не използват динамични IP адреси. Преди няколко години можеше да се стартира SAMP сървър, да се даде IP адреса на приятелите и да се играе. Сега вече не може.

Динамичните IP адреси бяха заменени с технологията NAT  за преобразуване на мрежовите адреси, която дава възможност за използването на един и същ IP от стотици потребители. Всичко е съвсем просто. Компютрите образуват една обща локална мрежа на провайдъра, като всеки от тях получава уникален IP адрес от диапазона 192 или 172, предназначени за изграждане на локални мрежи. Следва един сървър със статичен IP, който играе ролата на шлюз (gateway) за тази локална мрежа.

Когато един от компютрите изпрати запитване до гейтуея, той сменя порта на този компютър със свой порт и запомня, че отговорите на този порт трябва да бъдат изпратени на точно определен компютър от локалната мрежа. При получаването на отговор, шлюзът просто върши обратното – връща оригиналния порт, взема локалния адрес на този компютър от паметта си и връща пълноценното съобщение. Тук има тънкост – ако някой друг външен компютър реши да се свърже с вас и първи изпрати запитване, гейтът няма откъде да знае към кой от стотиците компютри да пренасочи това запитване и то не се осъществява.

Лошо ли е това за обикновените потребители? Не е и дори е по-добре. Ако имате статичен IP адрес, лесно можете да бъдете открити и атакувани, последно време това стана стандартна практика. Този IP адрес се записва навсякъде и много лесно можете да бъдете идентифицирани. Освен това в Мрежата има толкова много ботове, които се опитват да подберат паролите за ssh, ftp и другите услуги, да използват уязвимости, да използват компютъра за извършване на скрити отдалечени атаки и какво ли още не. Но ако сървърът-шлюз е специално настроен за работа в подобна агресивна среда и своевременно се обновява, то компютрите зад него също са защитени и за тях не се налага инсталирането на подобни твърде сложни и изискващи много ресурси защити.

 

Кое е по-добре, статичен или динамичен IP?

Да отговорим на първоначалния въпрос, статичен или динамичен адрес. Естествено, всичко зависи от ситуацията. Ако става дума за сървър, отговорът е само един – статичен IP адрес. Няма други варианти.

С домашния компютър също няма нищо сложно. Към днешен ден, статичният и динамичният адреси могат да бъдат опасни и се налага използването на мощни защити, а и непрекъснато излизат нови уязвимости в операционните системи. В този случай NAT e идеалното решение, предлагащо добра защита и връзка с интернет.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари