Всеки свързан към локална или глобална мрежа компютър разполага със свой уникален или не особено уникален идентификатор, чрез който другите компютри могат да се свързват с него и да отговарят на неговите запитвания.

Ако този адрес го нямаше, как мрежата би могла да определи за кой компютър е изпратено дадено съобщение? Най-логично е, всеки компютър да има точно такъв уникален адрес, но компютърните технологии се развиха твърде бързо, броят на устройствата стремително нарасна и броят на свободните адреси на практика привърши.

В тази светлина редица уеб-издания в средата на есента решиха да разгледат от малко по-различен ъгъл, кои са технологиите, позволяващи използването на един и същи адрес от няколко компютърни системи и дори от стотици компютри. Преди IPv6 да навлезе глобално, нека да разгледаме, кое е по-добре – статичният или динамичният IP адрес, по какво се различават тези адреси и какви са преимуществата и на двата варианта.

 

Какво е статичния IP адрес?

В самото начало, при създаването на интернет, всеки компютър и всеки сървър имаше статичен IP адрес. Компютърът получава този адрес при първото си включване към провайдъра. След това този адрес се записва в настройките на компютъра и никога не се променя, дори и при рестартиране, изключване и т.н. Когато тези адреси започнаха да не достигат, бяха измислени няколко технологии за решаване на възникналия проблем. Към днешен ден статичните адреси струват пари и се използват предимно в сървърите.

Това е необходимо, за да могат потребителите винаги да имат достъп до сървъра. IP адресът е единственият идентификатор на компютъра в мрежата и по него компютрите се намират взаимно. Ако IP на сървъра бъде променен, ще се наложи да бъдат променени редица настройки и да се изчака определено време, докато уеб-сайтът и/или сървърът бъдат прикачени към новия адрес.

 

Какво е динамичният IP адрес?

Тъй като броят на компютърните устройства в интернет продължи стремително да се увеличава, а броят на IPv4 адресите е строго ограничен, провайдърите прибегнаха до редица оптимизации. Една от тези оптимизации бе динамичният IP адрес. Това е абсолютно същият адрес, като статичния и по него компютърът е достъпен в мрежата. Разликата е в това, че този адрес се дава при включване към мрежата и всеки път може да бъде различен.

Това е съвсем логично, понеже обикновените потребители не стоят денонощно свързани с Глобалната мрежа и техните компютърни устройства не са непрекъснато включени. Това означава, че даден IP адрес за известно време е свободен и може да се даде на някой друг. Адресът се освобождава и при изтичане на точно определено време и се заменя с друг адрес. При следващо включване се дава нов IP адрес в съответствие с DHCP протокола. С помощта на този адрес все още е възможно да се играят мрежови игри в интернет, но вече няма как да се използва за хостване на уеб сайт, понеже при смяната на IP, сайтът ще стане недостъпен. И в това е цялата разлика между статичния и динамичния IP адрес.

 

Какво е NAT?

С времето, оптимизацията получена от динамичните адреси стана недостатъчна. Броят на достъпните за потребителите IP адреси се увеличи около два пъти, но това е твърде малко и се наложи провайдърите да използват още една технология вместо динамичните адреси. Това е NAT (Network Address Translation).

Много от начинаещите потребители понякога си казват: „Имам си динамичен IP и сега ще закача към него игрови сървър, ще дам IP-то на приятел или приятели, нищо, че адресът е временен – и ще играем“. Но не се получава. Не става така. Причината е, че провайдърите вече не използват динамични IP адреси. Преди няколко години можеше да се стартира SAMP сървър, да се даде IP адреса на приятелите и да се играе. Сега вече не може.

Динамичните IP адреси бяха заменени с технологията NAT  за преобразуване на мрежовите адреси, която дава възможност за използването на един и същ IP от стотици потребители. Всичко е съвсем просто. Компютрите образуват една обща локална мрежа на провайдъра, като всеки от тях получава уникален IP адрес от диапазона 192 или 172, предназначени за изграждане на локални мрежи. Следва един сървър със статичен IP, който играе ролата на шлюз (gateway) за тази локална мрежа.

Когато един от компютрите изпрати запитване до гейтуея, той сменя порта на този компютър със свой порт и запомня, че отговорите на този порт трябва да бъдат изпратени на точно определен компютър от локалната мрежа. При получаването на отговор, шлюзът просто върши обратното – връща оригиналния порт, взема локалния адрес на този компютър от паметта си и връща пълноценното съобщение. Тук има тънкост – ако някой друг външен компютър реши да се свърже с вас и първи изпрати запитване, гейтът няма откъде да знае към кой от стотиците компютри да пренасочи това запитване и то не се осъществява.

Лошо ли е това за обикновените потребители? Не е и дори е по-добре. Ако имате статичен IP адрес, лесно можете да бъдете открити и атакувани, последно време това стана стандартна практика. Този IP адрес се записва навсякъде и много лесно можете да бъдете идентифицирани. Освен това в Мрежата има толкова много ботове, които се опитват да подберат паролите за ssh, ftp и другите услуги, да използват уязвимости, да използват компютъра за извършване на скрити отдалечени атаки и какво ли още не. Но ако сървърът-шлюз е специално настроен за работа в подобна агресивна среда и своевременно се обновява, то компютрите зад него също са защитени и за тях не се налага инсталирането на подобни твърде сложни и изискващи много ресурси защити.

 

Кое е по-добре, статичен или динамичен IP?

Да отговорим на първоначалния въпрос, статичен или динамичен адрес. Естествено, всичко зависи от ситуацията. Ако става дума за сървър, отговорът е само един – статичен IP адрес. Няма други варианти.

С домашния компютър също няма нищо сложно. Към днешен ден, статичният и динамичният адреси могат да бъдат опасни и се налага използването на мощни защити, а и непрекъснато излизат нови уязвимости в операционните системи. В този случай NAT e идеалното решение, предлагащо добра защита и връзка с интернет.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Edin Reptil
Edin Reptil

Fake is best!

Данчо
Данчо

Да не говорим, че това е крайно неграмотно написана статия. Срамота!

До Данчо
До Данчо

А ти си „крайно грамотен“, нали?

До Artweaver
До Artweaver

Многознайко…

Коментар
Коментар

„уникален IP адрес от диапазона 192 или 172 защо не и с 10.*.*.*

Kaldata Fan
Kaldata Fan

Защото това не е учебник и няма нужда да е максимално изчерпателно, просто е даден пример с възможни адреси.

eаз
eаз

Много глупости има в статията, но това буквално заби пирона в ковчега:
„Към днешен ден, статичният и динамичният адреси могат да бъдат опасни и се налага използването на мощни защити“
както и това:
„Ако имате статичен IP адрес, лесно можете да бъдете открити и атакувани, последно време това стана стандартна практика.“

Значи… много ще се пазя 🙂 да не ме открият и атакуват.

азаз аз аз
азаз аз аз

Dynamic DNS и да Прав си 🙂

Kaldata Fan
Kaldata Fan

Доста негативни коментари прочетох под статията. Съгласен съм, че Даниел е написал някои неточности, но лично по мое мнение тази статия цели широката ощественост, която не е толкова грамотна и не разбира от тази материя. Опитал се е максимално да опрости нещата за да бъдат разбираеми. А който е наясно с нещата защо изобщо си е направил труда да я прочете? Идете да обясните на краен потребител що е то Dinamic DNS и има ли почва у нас. Най-лесно е да критикуваш, някой направил си труда да създаде нещо, но я се опитайте да създадете нещо. Никога не можеш да… Виж още »

Франк
Франк

Значи с неточностите и толерирането им аудиторията , която не е толкова грамотна по въпроса ще разбере по лесно материята???!!!

Знам че нищо не знам
Знам че нищо не знам

„тази статия цели широката ощественост, която не е толкова грамотна и не разбира от тази материя“ Извини ме, но това е специализиран сайт в който би следвало да влизат хора за които IP, DNS, Gateway и прочие занчат нещо. Широката общественост са потребителилите, това са обикновентите хора които ги интересува само да достигнат това което търсят и които не идват в този сайт, тъй като хич не им дреме, IP-то статично ли е, динамично ли е, натнати ли са или не! Лично аз очаквам, когато чета подобна статия да науча нещо полезно а не да си губя времето с творчество… Виж още »

Франк
Франк

Значи с неточностите и толерирането им аудиторията , която не е толкова грамотна по въпроса ще разбере по лесно материята???!!!

Aymaliev
Aymaliev

Интересна стратегия имат Калдата да таргетират „широката общественост“ със сайт за технологични новини. Според мен трябва да се преименуват на сайт за жълти новини първо, за да не подвеждат хора като тези, коментиращите, които са дошли за качествени, а не количествени статии. Колкото до статичните IP, възнамерявам да защитя написаното в статията като споделя личен опит: Ако се сдобиеш със статично IP, в 99% от случаите го правиш за да си хостваш някой service. А пък този service трябва добре да си го защитиш добре, защото има доста други „сондиращи“…ъъъ…проекто-хакери. И ако не сложиш високо число порт и парола (и… Виж още »

Име
Име

Отново пумия

Иво74
Иво74

Мога да кажа, че за обикновения потребител е добре! Все мрънкате вие многознайковците! Как стигнахте изобщо до тази статия??? Ще ви кажа, като сте се чудили за нещо и сте решили да го проверите в гугъл! Аз стигнах до тук точно както е заглавието, а Вие? И запомни, първо помисли преди да кажеш нещо или пишеш! Защото винаги ще се излагаш и винаги ще си смешен с тъпотиите си! Ако го кажеш почти не можеш да се отървеш от простотията която си изрекъл, но тука пишете анонимно и не ви пука, после като се замислите се чудите как да изтриете… Виж още »