fbpx
1.6 C
София

Кои са най-посещаваните уеб сайтове за COVID-19 и как епидемията влияе върху икономиката?

Най-четени

Популярната маркетингова анализаторска агенция Similar Web публикува списък с най-посещаваните уеб сайтове в интернет на тема COVID-19 или печално известния ни коронавирус и за влиянието на епидемията върху секторите на икономиката, като резултатите публикува в разбивка в специално създадена страница на официалния си сайт.

Изглежда през последната една седмица най-посещаван е бил сайтът worldometers.info, който е прегледан около 526 978 000 пъти към момента на написването на тази статия. Сайтът предоставя статистика в реално време и новини за коронавируса, проследява броя на потвърдените случаи, възстановените пациенти и броя на починалите от COVID-19 по държави. Броячът доста акуратно актуализира всички нови случаи по света и ги комбинира с исторически данни и информация. Ежедневно в реално време се изготвят диаграми, графики, новини и актуализации и изглежда е един от най-бързите канали за проследяване на пътя на коронавирусната пандемия.

След него се нарежда националният сайт на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC), който е една от водещите медицински власти, които работят върху спасяването на хиляди души заболели от COVID-19, контролирането на извънредното положение в САЩ и разработването на ваксина и намирането на ефикасно лечение. В сайтът на CDC е предоставена подробно надеждна информация за симптомите на COVID-19, съвети и препоръки за лична защита и защита на околните. Уеб сайтът е бил посетен над 297 626 000 пъти.

На трето място е порталът на СЗО, чиято основна роля е да решава проблеми и въпроси от международно здравно значение в рамките на системата на Организацията на Обединените Нации (ООН) и да даде отговори на здравните предизвикателства на глобалните си партньори. В сайтът на СЗО, който е посетен над 222 781 000 пъти, се публикуват навременно новини свързани с коронавируса, горещи теми и последни открития, здравни съвети и препоръки и насоки за реагиране при наличието на симптоми или съмнения относно заразяване с COVID-19.

На четвърто място е ECDC, който следи отблизо огнището, предоставя оценка на риска, насоки за общественото здраве и съвети относно дейностите за реагиране на държавите-членки на ЕС и Европейската комисия. Сайтът е бил посетен над 10 123 000 пъти.

Икономиката

Коронавирусът въздейства върху всички нас, макар и да не сме заразени. Именно по тази причина от Similar Web публикуват и статистика за влиянието на COVID-19 по сектори.

Пътувания и транспорт

Изглежда въздушният транспорт бележи спад с рекордните 30,51% за последните 7 дни, хотелиерските услуги с 38,42%, а колите под наем – с 31,99%, като се наблюдава глобална тенденция по рязък спад в сектора на туризма, обществения транспорт и услугите под наем – нещо, което едва ли ви изненадва предвид глобалните забрани и препоръки. Докато вирусът се разпространява в световен мащаб, страните една по една затварят границите си. Въведени са ограничения за пътуване и за мнозина в момента почивката в чужда страна звучи повече като суицидно намерение, отколкото пътуване за забавление и отдих.

Проследяването на туристическата индустрия е от съществено значение да разберем как коронавирусът влияе върху глобализираната ни икономика. Внимателното наблюдение на трафика към хотелите може да даде представа каква е степента на въздействието на коронавируса, както и да бъде ранен сигнал за връщане към нормалното състояние.

От своя страна, търсенето на здравни услуги също бележи спад с 2,82%.

Новини и медии

В информационната ера, в която живеем, най-важният източник на информация днес безспорно е интернет. Изглежда секторът на новините и медиите бележи 5,5-процентов ръст за последната седмица.

Юридическата и правителствена дейност расте с 20,37%, а електронната търговия и поръчките от електронни магазини са спаднали с 3,01 за последната седмица.

Доставките на храни и напитки по домовете са се увеличили с 6,51%, а социалните мрежи и услугите за онлайн комуникация бележат ръст с 8,7 на сто. Не на последно място остават услугите за забавление – стрийминг платформите и телевизията, които бележат ръст с 9,8% за последните 7 дни.

Подробна статистика и информация за последните 28 дни може да видите на официалният уеб сайт на Similar Web.

Епидемията COVID-19 е изпитание, през което трябва да преминем всички. Само преди броени седмици, вирусът поразяваше жертви в Китай, от където се смята, че произхожда, а след това за нулево време обиколи земното кълбо и засегна десетки хиляди. Смъртните случаи и броят на заразените ежедневно растат, а паниката и притесненията около него, извадиха от строя почти цялата световна икономика, както и почти всеки отрасъл от човешката дейност. Много от нас са принудени да останат под карантина по домовете си, а други са в принудителен отпуск, тъй като работят в сектор, който няма как да оперира докато трае разгара на пандемията.

Хората са изплашени – за себе си, за здравето си, живота си, за този на близките си, за работата си и за препитанието си. Но борбата с вируса е отговорност на всеки един от нас – сега е момент, в който трябва да бъдем дисциплинирани по-добре от всякога, да се пазим и да пазим. В момент като този, според нас, безспорно, едно от най-важните неща за хората е информацията. Как с обективна, навременна и надеждна информация заедно да преминем през кризата, да осъзнаем сериозността и възможните последици и да не се поддаваме на заблудите да ни управляват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини