Колко получава един програмист в България?

19
6362

Този въпрос вълнува доста хора, много от които дори не са свързани директно с IT бранша. Възнаграждението във всяка професия в крайна сметка, наред с още няколко, е едно от най-важните неща. В нередки случаи то предопределя избора ни с какво да се занимаваме, към какво образование да се насочим ние, или накъде да насочим децата си. Но каква е реалността? Мит ли са големите заплати, или са дори още по-големи от това за което „се говори”?

Едно анонимно проучване, проведено в LinkedIn от Георги Бебов и компанията му BICA Services като че ли дава най-точния и детайлен отговор на въпроса за възнаграждението на един програмист в България през 2017-а. С всички условности и съмнения за представителност, което едно подобно проучване може да има.

Ето и резултатите:

Към момента са зачетени отговорите на 616 човека в България, намиращи се 8 различни населени места. Тяхната средна месечна заплата е 3437 лв, а годишният бонус 2,402. Интересни подробности в проучването разкриват доста повече детайли, които със сигурност ще са ви полезни, както ако вече сте се насочили към програмирането, така и ако тепърва започвате с него.

Благодарение на коректно зададените въпроси разбираме и средното възнаграждение за нетните годишни заплати спрямо компетенциите:

Junior –  19 544 лв
Mid Level – 31 600 лв
Senior -56 654 лв
Lead Developer/TL – 70,322 лв

Важна подробност е и заплатата според езика за програмиране, който се ползва в работата. Проучването показва, че с малка преднина в момента най-добре платени са Android разработчиците, следвани от тези, работещи с Pyton и C++.

Подробности можете да видите в графиките, които поместваме тук, както и в извадката на този линк

В последствие помолихме Кристиян Антонов, наш приятел програмист с над 15 години опит в подобна работа в България и чужбина на различни позиции, да коментира резултатите от проучването с въпрос дали му се струва правдоподобно.

„Посочените суми за заплати са верни, но ако не се съобразим с контекста, рискуваме да останем с излъгани очаквания. Една малка фирма трудно би могла да си позволи 5, 6, 8 хил. лв. заплата за един програмист; от друга страна, една голяма фирма, която се развива добре, расте и има желание да инвестира в служителите си не само би била склонна, но най-вероятно има възможността да даде такива заплати. Друг фактор е колко време е работил съответния човек в дадената фирма. Назначаването на нов служител е рискова инвестиция и затова повечето фирми не са склонни да дадат голяма стартова заплата, но след 2, 3, 5 години работа заплатата може да стигне посочените нива, като награда за лоялността и, разбира се, добре свършената работа. Не на последно място, дори и за еднакви нива на опит има разлика в заплащането. Дадени индустрии са с много малки маржове, например банковият сектор, съответно в тях заплатите са доста ниски; рискови начинания като стартъпите или фирми, разработващи иновативни технологии могат да си позволят да дават далеч по-високи заплати.“
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари