Колко получава един програмист в България?

19
6435

Този въпрос вълнува доста хора, много от които дори не са свързани директно с IT бранша. Възнаграждението във всяка професия в крайна сметка, наред с още няколко, е едно от най-важните неща. В нередки случаи то предопределя избора ни с какво да се занимаваме, към какво образование да се насочим ние, или накъде да насочим децата си. Но каква е реалността? Мит ли са големите заплати, или са дори още по-големи от това за което „се говори”?

Едно анонимно проучване, проведено в LinkedIn от Георги Бебов и компанията му BICA Services като че ли дава най-точния и детайлен отговор на въпроса за възнаграждението на един програмист в България през 2017-а. С всички условности и съмнения за представителност, което едно подобно проучване може да има.

Ето и резултатите:

Към момента са зачетени отговорите на 616 човека в България, намиращи се 8 различни населени места. Тяхната средна месечна заплата е 3437 лв, а годишният бонус 2,402. Интересни подробности в проучването разкриват доста повече детайли, които със сигурност ще са ви полезни, както ако вече сте се насочили към програмирането, така и ако тепърва започвате с него.

Благодарение на коректно зададените въпроси разбираме и средното възнаграждение за нетните годишни заплати спрямо компетенциите:

Junior –  19 544 лв
Mid Level – 31 600 лв
Senior -56 654 лв
Lead Developer/TL – 70,322 лв

Важна подробност е и заплатата според езика за програмиране, който се ползва в работата. Проучването показва, че с малка преднина в момента най-добре платени са Android разработчиците, следвани от тези, работещи с Pyton и C++.

Подробности можете да видите в графиките, които поместваме тук, както и в извадката на този линк

В последствие помолихме Кристиян Антонов, наш приятел програмист с над 15 години опит в подобна работа в България и чужбина на различни позиции, да коментира резултатите от проучването с въпрос дали му се струва правдоподобно.

„Посочените суми за заплати са верни, но ако не се съобразим с контекста, рискуваме да останем с излъгани очаквания. Една малка фирма трудно би могла да си позволи 5, 6, 8 хил. лв. заплата за един програмист; от друга страна, една голяма фирма, която се развива добре, расте и има желание да инвестира в служителите си не само би била склонна, но най-вероятно има възможността да даде такива заплати. Друг фактор е колко време е работил съответния човек в дадената фирма. Назначаването на нов служител е рискова инвестиция и затова повечето фирми не са склонни да дадат голяма стартова заплата, но след 2, 3, 5 години работа заплатата може да стигне посочените нива, като награда за лоялността и, разбира се, добре свършената работа. Не на последно място, дори и за еднакви нива на опит има разлика в заплащането. Дадени индустрии са с много малки маржове, например банковият сектор, съответно в тях заплатите са доста ниски; рискови начинания като стартъпите или фирми, разработващи иновативни технологии могат да си позволят да дават далеч по-високи заплати.“
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
NGC
NGC
4 години

Има и откровенни глупости в отговорите в анкетата – junior с 10К заплата…хайде ако може! Иначе до колкото виждам си е доста реална.

деде
деде
Отговор на  NGC
4 години

за годишно става въпрос

NGC
NGC
Отговор на  деде
4 години

Не става въпрос за годишна база. Определено е за месечна. Погледни графиките – там най-големият процент са от 3500 – 5500, което си е популярна месечна заплата в бранша. В същата статистика се е изтипосал един шегаджия, който е дал 10 000 заплата като junior. Ако беще месечна пък щеше да е дооооста ниска (за София).

Венци
Венци
4 години

Има и една друга грешка в изчисленията, има единици хора които са казали че вземат по 10 000 лв и стотици с около 2000 лв заплата, Смятането на средна заплата би трябвало да става по медиана, а не то математическа средна точка, и тогава ще излезне около 2500 лв средна заплата.

Martin
Martin
4 години

Добре нека някоя БГ фирма да обяви тука заплатите на служителите си като обяви името си и да разберем кое е по вярното.
По телевизията казват средно над 5000 лв на месец и то по данни на НАП затова средната заплата в БГ от 500 лв става средно 1006 лв към юни 2017 понеже почти половин България работела като програмисти.

В Jobs-а щом няма обявена заплата над 1500 лв за мен това е най-вярното.Това,че има единични случай на високи заплати не го отричам но тия хора са десетки и работят за чужди фирми дистанционно от БГ

ммммм
ммммм
Отговор на  Martin
4 години

В нашата фирма стажантите взимат по 2.5лв/месец/нето 🙂

ммммм
ммммм
Отговор на  ммммм
4 години

2.5к лв/месец/нето ***

NGC
NGC
Отговор на  Martin
4 години

Оикновенно не ги обявяват в jobs-a. Масово в IT се започва на 1500. Порастването на заплата е обосновано от много фактори, но 5-6К е нормално да се стигнат за 5 години.

Georgi
Georgi
Отговор на  Martin
2 години

Фирмите обявяват винаги брутна заплата, защото звучи повече. НАП също работи с брутна заплата. И понеже ти взимат едни 25-30% осигуровки и данък, сумата изглежда много различна в зависимост дали е бруто или не. Изследването е в нетна заплата. 5000 лв. бруто са около 3-3.5 к нето.

Анонимен
Анонимен
4 години

Общо взето, вземат мнооого повече, отколкото заслужават. Тъпите кодери на минимална заплата! И без това само осират качествения код на първоначалните версии на програмите. Ей, какви истински програмисти имаше някога! Пишеха офис пакет, който се събираше на един флопи диск и дори оставаше място на дискетата за цяла ПЦ игра.

Evr
Evr
Отговор на  Анонимен
4 години

Колко точно тъп си?

Анонимен
Анонимен
Отговор на  Evr
4 години

Достатъчно, че да не си спестявам истината. Днешните „програмисти“ са мижи да те лъжат“.

ммммм
ммммм
Отговор на  Evr
4 години

толкова, че мозакът му може да се запише на флопи диск и да остане място за една „ПЦ игра“

Анонимен
Анонимен
Отговор на  ммммм
4 години

„мозакът“
Все се надявах, че програмистите знаят поне родният си аналогов език, но явно освен неграмотност в използуването на цифровите езици и програмни среди, те не могат дори на български правилно да пишат. Което само едно означава: Аланкоолуу! Вие сте са по-неграмотни дори от мен. Предполагам, че шефовете и потребителите Ви, са още класи над вас в неграмотността, след като Ви използуват „услугите“, че дори и Ви плащат заплати.

Иван
Иван
Отговор на  Анонимен
4 години

Оставете човека. Не разбирате ли хумора му? А и кое от казаното не е истина, дори (само) това за осирането да е малко пресилено. Иначе намерете статията за ИП (истинския програмист) от списание „Компютър за Вас“ 04’1989 и ще се посмеете от сърце!

маджич
маджич
Отговор на  Иван
4 години

То винаги е било така – софтуера да е осран. Някой да има пример за софтуер дето не е?

Georgi
Georgi
Отговор на  Анонимен
2 години

Програмите са били с ниска функционалност и силно опростен графичен софтуер. Заради днешните изисквания за User Experience и графика програмите растат експоненциално.

Ти какво работиш, най-добрия ли си в професията си? Ако да, това значи ли, че другите не заслужават да взимат пари?

Коментарът ти звучеше като ирония. Жалко, че не е.

батенцето
батенцето
3 години

бацее, бъхташ като луд тия езици, учиш ли драскаш ли, и накрая кво си научил кво не си, но или си превъртял малко или някъде другаде нещо е станало… и за какво за 1500 лева? тъпанарите където бягат в англия толкова си спестяват на месец….. мисля, че ако си се ориентирал към тази професия само заради парите, първо, в бълария няма да ги получиш близките 5 години докато не се докажеш и второ българия си е българия… така, че трябва да ти идва така както като си полираш пръчката

Георги
Георги
Отговор на  батенцето
2 години

Това не е вярно. Кадърните растат с по 1000 нето на година.