fbpx
17.7 C
София

Колко работни места ще открадне ИИ? Експерти обясниха дали ChatGPT и ко. ще доминират трудовия пазар

Най-четени

Пускането на ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект, в края на миналата година отбеляза нова ера за ИИ. Предизвика широко разпространени опасения относно въздействието на изкуствения интелект върху пазара на труда.

Способността му да пише стихове, сценарии, да взема изпити и да симулира човешка комуникация, накара някои да предположат, че той може бързо да заеме работни места. 

Например в сферата на обслужването на клиенти, писането на текстове и дори в юридическата професия.

Microsoft инвестира 10 млрд. долара в ChatGPT и заяви, че технологията ще промени начина, по който хората взаимодействат с компютрите.

Вярвам, че ChatGPT може да замени 20% от работната сила в сегашния ѝ вид. ChatGPT не е мода – това е нова технологична революция. Не е задължително роботите да дойдат за работните ви места, но човек с робот ще се справи. Това няма да е процес за една нощ, в който хората автоматично ще бъдат заменени от роботи – първата вълна ще бъде от по-малко опитни хора, които използват инструменти на ИИ, за да помагат при изпълнението на ежедневните си задачи.

Експертът по изкуствен интелект Ричард ДеВере, ръководител на отдела за социално инженерство в Ultima.

Няколко компании вече предлагат решения с изкуствен интелект за автоматизиране на „човешките“ работни места. 

Jounce AI, която обещава „неограничено безплатно писане на текстове с изкуствен интелект“.

Организацията DoNotPay използва ChatGPT, за да защитава хората в съда срещу глоби за превишена скорост.

В Обединеното кралство ChatGPT успява да осигури място в много ограничен списък за интервю за работа. Чрез изпълнение на задача за писане, като ботът е един от 20% кандидати, които са успели да се справят.

ДеВере заяви, че познава няколко души, които вече използват технологията в работата си.

Ние сме едва в ранните етапи на ChatGPT. Възможностите за използване на ChatGPT са безкрайни. Виждали сме примери за хора, които използват платформата от всичко до това да научат как да поправят колата си и да напишат ясен код за хакове.

ДеВере

Смята обаче, че хората с творчески професии не трябва да се притесняват за сега.

Вместо да се съпротивляват, нека да приемат технологията и да я използват, за да подсилят собствените си умения. 

Тези постижения не премахват творческите личности от процеса, а вместо това само подпомагат и укрепват собствените им възможности.

Де Вере

Една от компаниите, които използват ChatGPT за автоматизиране на някои от функциите си, е финтех компанията Twig.

Тя използва AI в маркетинга, финансите и други части на бизнеса. Компанията, която дава възможност на потребителите да превръщат предмети като дрехи в пари, използва ChatGPT като част от своята услуга.

Гери Купи, главен изпълнителен директор на Twig, заяви: 

Като организация Twig разпозна потенциала на ИИ още в началото на процеса. Миналата година стартирахме функцията за пазаруване, използваща Chat GPT, която беше посрещната с голям ентусиазъм и отклик от нашите служители и нашата аудитория. Това е бъдещето и организациите ще адаптират работната си сила към него.

На мнение е, че ИИ няма да краде работни места, а ще е инструмент, който ще направи работата на хората по-бърза и ефективна. 

Вярвам, че неотдавнашният напредък в областта на ИИ ще има положителни последици по отношение на влиянието върху бъдещето на заетостта. ИИ ще бъде посредник, който ще изпълнява функции, които ще подобрят живота на хората като цяло, а няма да замени реалните работни места „на живо“. ИИ ще освободи работната сила от чести, повтарящи се и отнемащи време задачи, които може да не допринасят за реално развитие.  

Разглежда ИИ като допълващ елемент към човешката работна сила. Обогатява цялостните резултати и позволява въздигане на човешката оригиналност и подход към мисълта и творчеството.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини